Wout van Aert: “Hoop al lang opgegeven om potten te breken op Koppenberg”
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) volgde zondag zichzelf op als winnaar in Ruddervoorde, goed voor zijn elfde zege van het seizoen. “Al was het niet gemakkelijk vandaag”, sprak de Nederlander na afloop.

Na zijn overmacht zaterdag in de GP van Brabant stond ook zondag geen maat op Mathieu van der Poel. Een rondje keek hij nog de kat uit de boom, al had hij wel een kleine voorsprong na één ronde, in de tweede ronde reed hij definitief weg van de rest. Al vocht Van Aert voor wat hij waard was en gaf hij nooit meer dan twaalf à vijftien seconden toe op de Nederlander. “Het was toch wel lastig met die wind”, aldus Van der Poel, “alleen rijden was echt niet gemakkelijk en met Wout achter je weet je ook dat hij nooit zal opgeven, dus ik moest wel vol door blijven rijden.”

Al maakte hij zich naar eigen zeggen nooit zorgen. “Hij bleef net boven die tien seconden hangen”, zei Van der Poel, “moest het nu onder de tien gezakt zijn, dan kon ik ongerust worden. Dus neen, zorgen had ik niet, ik ben het inmiddels gewoon om zo’n kleine voorsprong te verdedigen. Al weet je wel dat je met zo’n voorsprong geen fouten mag maken. Doe je dat wel, dan komt Van Aert meteen een pak dichter. Ik moest hier echt op mijn best zijn om hem te kloppen.”

Wout van Aert: “Ben wel blij dat ik hem een ganse cross onder druk kon zetten”

Van Aert won in Ardooie (waar Van der Poel niet deelnam) en in Boom (nadat Van der Poel viel en vierde werd), maar moest dus na Koksijde vorige week, waar hij derde werd, en ook in Ruddervoorde andermaal vrede nemen met een ereplaats. “Ik verlies hier van een sterke Mathieu”, zei hij, “niets nieuws onder de zon dus, maar op zich ben ik wel blij dat ik hem een ganse cross onder druk kon zetten. Het gevoel in de benen was ook goed. Dat stemt me hoopvol en moet ik onthouden. Ik ben best tevreden over mijn cross. Het is een beetje jammer dat ik in die eerste zandstrook (waar Van der Poel voorbij Quinten Hermans snelt, red) bleef steken op Quinten en Mathieu alleen op avontuur trok, maar goed: hij was echt wel sterk.”

Wout van Aert: “Hoop al lang opgegeven om potten te breken op Koppenberg”
Foto: Photo News

Wout van Aert won al drie keer de Koppenbergcross, de volgende wedstrijd in het veld op 1 november en kreeg de favorietenrol toegewezen van Van der Poel. “Zoals Mathieu nu rijdt, kan hij op elk parcours uit de voeten en dat zal op de Koppenberg niet anders zijn. Ik heb die hoop al lang opgegeven om daar potten te breken”, eindigde hij.