Op politiek vlak zette Madrid zaterdag Catalonië schaakmat. Vrijdag riep het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uit, de Spaanse regering reageerde meteen door de autonomie van de regio af te pakken. Op voetbalvlak is het zondag dan weer Catalonië dat de bovenhand haalt. Promovendus Girona voetbalde met veel lef en branie en verraste landskampioen Real Madrid. Isco zette De Koninklijke op voorsprong in de eerste helft, maar na de pauze ging Girona erop en over.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Primera Division!

Girona is de stad van de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont. De politieke impasse in de regio baarde Real Madrid zorgen. De landskampioen liet de traditionele bus met de clubkleuren en het logo op stal en reed anoniem naar het Estadi Montilivi.

De promovendus schoot het best uit de startblokken, maar het doelhout behoedde Real Madrid voor een vroege achterstand. De knal van Maffeo spatte uiteen op de paal. Na een scherpe counter klom de Koninklijke op voorsprong. Doelman Bono loste de poging van Cristiano Ronaldo, Isco (12.) scoorde in de herneming. Girona was even aangeslagen, maar voetbalde vrij snel opnieuw mee. Real-doelman Casilla moest opnieuw het doelhout bedanken, nadat de kopbal van Portu op de paal was gestorven. De Madrilenen gingen rusten met een gevleide 0-1 voorsprong.

 

 

Blessure Varane, comeback Girona

Tijdens de pauze bleef Raphaël Varane in de kleedkamer. De Franse centrale verdediger had last van een beenblessure, Nacho kwam in zijn plaats. Veel zoden zette dat niet aan de dijk, Girona bleef het tempo bepalen en zorgde voor de ommekeer. Cristhian Stuani (54.) tekende voor de gelijkmaker, met een tik achter het steunbeen bracht uitblinker Portu (59.) de thuisploeg op voorsprong. Real Madrid moest puntenverlies vermijden om de kloof met Barcelona niet te laten groeien, maar kwam niet meer tot scoren. Vazquez zag zijn doelpunt terecht afgekeurd worden wegens buitenspel.

De wraak van Catalonië op Madrid: Real gaat pijnlijk onderuit bij laagvlieger Girona
Foto: Photo News

Girona rukt dankzij de stunt op naar de elfde plaats. De Catalanen schenken hun streekgenoten uit Barcelona ook een mooie voorgift op Real Madrid. Barça voert de stand aan met 28 punten, de Koninklijke moet nu al acht punten goedmaken.

Door de nederlaag van Real Madrid heeft Barcelona acht punten voorsprong op zijn grote rivaal. De blaugrana won zaterdag zelf met 0-2 bij Bilbao.

De wraak van Catalonië op Madrid: Real gaat pijnlijk onderuit bij laagvlieger Girona
Foto: REUTERS
De wraak van Catalonië op Madrid: Real gaat pijnlijk onderuit bij laagvlieger Girona
Foto: EPA-EFE