De Amerikaanse rockgroep Linkin Park nodigde vrijdagavond meer dan een dozijn topartiesten uit om samen met hen op te treden in de Hollywood Bowl in Californië. Met een show die uiteindelijk langer dan drie uur duurde, herdachten ze samen met miljoenen fans over heel de wereld hun overleden zanger Chester Bennington.

De 41-jarige Chester Bennington, frontman bij het populaire Linkin Park, beroofde zichzelf eind juli van het leven. ‘Onze harten zijn gebroken’, klonk het enkele dagen later in een eerste reactie. ‘We proberen te vatten wat gebeurd is. Je hebt zoveel mensen geraakt, misschien meer dan je zelf besefte. Je afwezigheid laat een leegte die we nooit kunnen vullen.’

Een maand later klonk het dat de overgebleven leden van Linkin Park werk maakten van een 'speciaal publiek evenement' waarmee de zanger geëerd zou worden. Half september werd duidelijk dat het leven van Bennington gevierd zou worden in de Hollywood Bowl in Californië. 'Het is eenmalig. De band zal het gezelschap krijgen van een aantal andere artiesten, om samen voor een onvergetelijke avond te zorgen op 27 oktober.'

Miljoenen kijkers

Onvergetelijk is het uiteindelijkj absoluut geworden. De Hollywood Bowl - capaciteit: 17.500 bezoekers - was volledig uitverkocht, maar Linkin Park zorgde voor een livestream op YouTube, die fans over de hele wereld gratis konden bekijken. De teller staat na nog geen twee dagen op bijna 4,5 miljoen 'views'.

'Dit is het moeilijkste dat we ooit hebben moeten doen', trapte Mike Shinoda de show af. 'Ik heb geen woorden voor wat er gebeurd is.' Intussen verlichtte een spot een microfoonstaander met een bloemenkrans rond.

Een speld horen vallen

De lijst met opgedaagde artiesten was indrukwekkend: van No Doubt tot Avenged Sevenfold en van Blink-182 tot Alanis Morissette. Het grootste deel van de avond werd gevuld met bestaande Linkin Park songs, waarbij ofwel een gastzanger ofwel het publiek de stem van Bennington invulde.

Halfweg de show speelde Shinoda wel een nieuw nummer, 'Looking for an answer'. Hij zei het acht dagen na het overlijden van Bennington te hebben geschreven. In het publiek kon je een speld horen vallen.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.