Tientallen doden bij bloedige eindstrijd in Oost-Syrië
Foto: AFP

Bij hevige gevechten tussen het Syrische leger en leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS), zijn in Deir Ezzor, een stad in het oosten van Syrië, in de afgelopen 24 uur 73 doden gevallen. Dat meldt het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag.

De regeringstroepen controleren het grootste deel van de provinciale hoofdstad van Deir Ezzor, maar 8 procent blijft nog in handen van IS.

Volgens de ngo zijn bij de gevechten zaterdag 50 doden gevallen aan de kant van de jidadisten en 23 doden bij het regime en zijn bondgenoten. Volgens directeur Rami Abdel Rahmane hebben de regeringstroepen twee wijken en het gemeentelijk stadion heroverd op IS.

‘IS wordt momenteel omsingeld in een sector tussen de stad en de Eufraat’, aldus Abdel Rahmane, die toevoegt dat de gevechten van zaterdag de zwaarste waren sinds de regeringstroepen de bezetting van Deir Ezzor hebben doorbroken. De gevechten zetten zich zondag voort met de steun van de Russische luchtmacht, aldus het Observatorium nog.

De provincie Deir Ezzor, rijk aan olie en aan de grens met Irak, is momenteel het strijdtoneel van twee verschillende offensieven tegen IS: één door de regeringstroepen gesteund door Rusland en één door de Koerdische en Arabische Syrische Democratische Krachten (SDF) gesteund door de internationale coalitie onder leiding van de VS.

IS veroverde in 2014 de controle over grote delen van het Iraaks en Syrisch grondgebied, maar heeft in de afgelopen maanden grote verliezen geleden. Op 17 oktober verloor IS zijn bolwerk Raqqa na een maandenlang offensief van SDF.