1 op 12 auto’s rijdt met verkeerd ingestelde koplampen
Foto: Jan Demets

Acht procent van de koplampen in ons land is verkeerd afgesteld. Nochtans zijn correct afgestelde koplampen met het net ingegane winteruur, extra belangrijk vanwege de duisternis, zo meldt mobiliteitsclub VAB.

Bij 1 op de 12 auto’s die bij het VAB-diagnosecentrum gecontroleerd worden, zijn de koplampen verkeerd afgesteld. Dat kan het gevolg van een botsing zijn, maar evengoed geleidelijk aan gebeuren doordat de auto tijdens het rijden kleine schokken te verduren krijgt.

Met de start van het winteruur dit weekend, verloopt de avondspits voor een groot stuk in het donker en worden zien en gezien worden een stuk belangrijker. Vooral voor voetgangers en fietsers is het winteruur gevaarlijk: onderzoek wijst uit dat er in de eerste weken na de uurwijziging niet alleen meer, maar ook ernstigere ongevallen met voetgangers en fietsers gebeuren tijdens de avondspits.

Extra zichtbaar

VAB adviseert dan ook dat kwetsbare weggebruikers zich extra zichtbaar maken in het verkeer met opvallende, kleurrijke kledij en fluohesjes. Maar ook de automobilisten hebben een belangrijke rol door aandacht te hebben voor de kwetsbare weggebruikers en te controleren of alle verlichting goed werkt én correct is afgesteld. Want defecte of verkeerd afgestelde verlichting komt zowel bij oudere als bij nieuwe wagens voor.

Trouwens kunnen niet alleen zwakke weggebruikers last ondervinden van verkeerd afgestelde koplampen: ze kunnen ook voorliggers verblinden. Bovendien is een verkeerde afstelling van de koplampen één van de belangrijkste redenen om afgekeurd te worden op de autokeuring.