De 25-jarige Israëlische judoka Tal Flicker toonde zich donderdag de sterkste in de klasse tot 66 kilogram op het Grand Slam van Abu Dhabi, maar zijn volkslied werd om politieke redenen niet gespeeld. Ook de Israëlische vlag werd niet gehesen. Net als veel Arabische landen hebben de Verenigde Arabische Emiraten geen diplomatieke banden met Israël.

De Internationale Judofederatie had er bij de toernooiorganisatie tevergeefs op aangedrongen om de Israëliërs toch met hun eigen nationale symbolen te laten aantreden. Zelfs de afkorting ISR werd nergens gebruikt. De Israëlische sporters namen onder vlag van de Internationale Judofederatie mee. Terwijl Flicker zijn goud in ontvangst nam, werd dan ook de hymne van de IJF gespeeld. Flicker zong op het odium voor zichzelf wel zijn Hatikvah. “Het lied dat ze afspeelden was voor mij alleen maar achtergrondgeluid. Ik zong het volkslied met heel mijn hart”, verklaarde hij.

Zaterdag was het al opnieuw raak in Abu Dhabi. De Marokkaanse Aziz Shakir weigerde na nederlaag tegen de Israëlische Shira Rishoni om haar tegenstandster de hand te schudden.

Geen volkslied voor Israëlische judoka na winst in Abu Dhabi
Foto: AFP