Charles Michel aan Francken: ‘Geen olie op het vuur gooien’
Charles Michel en Theo Francken (archiefbeeld). Foto: PHOTO NEWS
De woordvoerder van de Spaanse regeringspartij Partido Popular noemt de uitspraken van Francken over de eventuele asielaanvraag van Puigdemont ‘onaanvaardbaar’. Premier Charles Michel roept zijn staatssecretaris nu tot de orde.

De Spaanse premier Mariano Rajoy dreigt ermee om de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont te vervolgen. In de Spaanse grondwet staat namelijk dat het strafbaar is om je als deelstaat af te scheuren.

Als het zover komt, is België een mogelijke uitweg voor Puigdemont. Want ons land is een van de weinige Europese landen waar Europeanen zelf asiel kunnen aanvragen.

‘Het is niet onrealistisch’, zei Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, aan VTM. ‘Het is niet aan mij om een welkomstcomité te organiseren, dat zou er wel wat over zijn, maar als Catalanen asiel aanvragen in België dan is dat volgens de wet mogelijk.’

 


Met deze uitspraken haalt Francken ook de buitenlandse pers, niet alleen omdat het gaat om een diplomatiek gevoelige kwestie, maar ook omdat de woorden van Francken her en der verkeerd werden vertaald en geïnterpreteerd waardoor het leek alsof België Puigdemont zelf al politiek asiel heeft aangeboden. Dat is voor alle duidelijkheid niet het geval.

'Zware beschuldigingen'

De woordvoerder van de regeringspartij Partido Popular laat nu weten dat hij die uitspraken van Francken onaanvaardbaar vindt. Het gaat om 'zware beschuldigingen tegen het gerechtelijke systeem van Spanje', en de partij hoop dan ook 'dat er snel een rechtzetting komt'. Volgens het persbericht heeft Francken 'de principes van solidariteit en loyale samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie geschonden'.

 


Olie op het vuur

Zondagmiddag riep premier Charles Michel zijn staatssecretaris op vervolgens tot de orde. Aan persagentschap Belga laat hij weten dat mogelijk asiel voor Puigdemont 'niet de orde van de dag' is. 'We herhalen onze oproep tot dialoog', aldus de premier. 'Ik vraag Theo Francken om geen olie op het vuur te gooien.'

Ook Open VLD-vicepremier Alexander De Croo heeft kritiek op de uitspraken van Francken. 'Het is niet verstandig dit soort statement te lanceren', aldus De Croo, die benadrukt dat het hier niet gaat om een regeringsstandpunt. 'Premier Michel heeft vrijdag nog opgeroepen tot dialoog in Spanje. Het is belangrijk om te kalmeren in plaats van te exiteren.'

Bij VTM nieuws reageerde minister van Justitie Koen Geens ten slotte op dat 'dit is het soort zaken waarover de kern van de regering zich moet buigen'. De CD&V-minister pleit ervoor de kwestie 'rustig te bekijken'.