Duizenden mensen hebben zich zondag in de straten van Barcelona verzameld om te manifesteren voor de eenheid van Spanje.

De manifestanten roepen slogans als ‘Leve Spanje’, ‘Ik ben Spanjaard’ en ‘Barcelona behoort tot Spanje’. Ze eisen ook de arrestatie van de door de Spaanse regering afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

Volgens de organisatie van de betoging, de Societat Civil Catalana, nemen 1,1 miljoen mensen deel aan de manifestatie. De SCC organiseerde ook een eerste mars tegen de onafhankelijkheid op 8 oktober. Ook toen kwamen volgens de organisatoren meer dan 1 miljoen mensen opdagen, terwijl de politie sprak van 350.000 manifestanten.

Ook oppositieleider in het Catalaanse parlement Ines Arrimadas (Ciudadanos) nam deel aan de mars en riep top tot een herstel van ‘het gezond verstand en de democratie’ in de regio.

Madrid heeft het Catalaanse parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeroepen in Catalonië op 21 december, nadat Catalonië vrijdag de onafhankelijkheid uitriep. Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdag officieel de bevoegdheden van minister-president Puigdemont overgenomen.

Puigdemont heeft zaterdag opgeroepen tot een ‘democratische oppositie’ tegen Madrid. Dezelfde dag raakte eveneens bekend dat het Spaanse parket-generaal een procedure tegen hem zal opstarten wegens ‘rebellie’.