Alle katten voortaan in één grote databank: ‘veel gemakkelijker om dier terug te vinden’
Foto: rr

Minister Ben Weyts (N-VA) lanceert een kattendatabank waarin de gegevens van alle katten worden opgeslagen. ‘We pakken de zwerfkattenproblematiek aan en kunnen verloren gelopen katten veel makkelijker terugvinden.’

Sinds 2014 is het chippen van uw kitten of kat verplicht. Maar omdat er niet meteen een overheidsdatabank kwam, hebben vele kattenbaasjes en dierenartsen hun katten laten chippen en laten registreren in verschillende private databanken of helemaal niet in de meeste gevallen.

Daar komt nu verandering in: na een openbare aanbesteding werd een bedrijf aangeduid voor het beheer van één centrale databank en de Privacy-commissie gaf finaal haar akkoord. ‘Deze databank koppelt het rijksregisternummer van de eigenaar aan het chipnummer van de kat. De bestaande gegevens zullen maximaal gebruikt worden. Zo zullen de gegevens uit private databanken raadpleegbaar blijven’, aldus Weyts.

‘Zo ontstaat er voor het eerst één online gecentraliseerde kattendatabank, waar Vlamingen op zoek kunnen gaan naar hun verdwaalde dier. Het wordt zo veel makkelijker om een dier te vinden’, aldus Weyts.

Op 1 november 2017 gaat de databank van start en is de registratie in de databank verplicht voor nieuwe katten. Voor bestaande katten geldt enkel de verplichte registratie wanneer mensen hun kat verhandelen, weggeven of verhuizen.

De prijs voor de chip en de registratie in de databank bedraagt slechts drie euro. ‘Als je weet dat de maandelijkse kostprijs voor een kat gemiddeld 45 euro bedraagt, dan is drie euro zeer relatief. Wie zijn kat graag ziet, laat die registreren’, aldus Weyts.