Virtue en Moir winnen al voor de zevende keer Skate Canada, Hendrickx strandt op vijfde plaats
Jorik Hendrickx legde beslag op de vijfde plaats. Foto: USA TODAY Sports

Tessa Virtue en Scott Moir hebben zich zaterdag tot winnaars in het ijsdansen gekroond in Skate Canada, de tweede etappe in de ISU Grand Prix kunstschaatsen. Het is al de zevende keer dat het Canadese duo op het hoogste schavotje staat bij de wedstrijd in de stad Regina. Op het individuele nummer werd onze landgenoot Jorik Hendrickx vijfde.

Virtue en Moir, de huidige wereldkampioenen en voormalige olympische kampioenen, behaalden 199,86 punten en verbeterden daarmee hun eigen wereldrecord, dat op 198,62 stond. Na de korte kür hadden ze al een mooie voorsprong, die ze bij het vrije programma verder uitbouwden. Hun landgenoten Kaitlyn Weaver en Andrew Poje (190,01) en de Amerikanen Madison Hubbell en Zachary Donohue (189,43) vervolledigen het podium.

Hendrickx vijfde

De Belg Jorik Hendrickx is op de vijfde plaats geëindigd op Skate Canada, de tweede etappe in de ISU Grand Prix kunstschaatsen. De jury waardeerde zijn vrije kür zaterdagnamiddag met 155,23 punten (technische score van 75,23), goed voor de vijfde stek. Na het korte programma stond de 25-jarige Turnhoutenaar vrijdag voorlopig op de zesde plaats.

Hendrickx mocht in het Brandt Centre in Regina als zevende van de twaalf schaatsers het ijs op. Voor zijn vrije kür gebruikt hij dit seizoen het ‘Concierto de Aranjuez’, gecomponeerd door Joaquín Rodrigo en uitgevoerd door Il Divo. Hij kreeg van de jury zaterdag 155,23 punten, wat zijn eindtotaal op 237,31 bracht.

De eerste plaats was weggelegd voor Shoma Uno, de huidige vicewereldkampioen. De 19-jarige Japanner domineerde de wedstrijd van begin tot einde en sprokkelde in totaal 301,10 punten bijeen. Hij eindigde met een forse voorsprong op de Amerikaan Jason Brown (261,14) en de Rus Alexander Samarin (250,06), die de top 3 vervolledigen.

Drievoudig wereldkampioen en zesvoudig Skate Canada-winnaar Patrick Chan (245,70) stond na een sterke korte kür op de tweede plaats. De Canadees kwam bij het vrije programma voor het thuispubliek echter al bij de eerste sprong ten val en kreeg van de jury maar 151,27 punten, goed voor slechts een zevende plaats. In het eindklassement moet hij vrede nemen met de vierde stek.