Na 30 jaar: de otter is terug in Vlaanderen
Foto: Hugo Willocx

Er is goed nieuws voor natuurliefhebbers: de otter plant zich weer voort in Vlaanderen. Dat meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek op de allereerste Belgische Zoogdierendag, meldt de VRT.

De otter werd eind jaren tachtig officieel uitgestorven verklaard in Vlaanderen, en werd sindsdien slechts sporadisch gespot. Maar het tij lijkt te keren: er werd voor het eerste opnieuw een broedplaats ontdekt: in de noordelijke Scheldevallei op zo’n twintig kilometer van Zeeuws-Vlaanderen, dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

‘We spreken van een officiële terugkeer omdat er een broedplaats van het dier werd aangetroffen’, aldus Hendrik Moeremans van Natuurpunt aan VRT. ‘Zo weet men zeker dat het geen otter is die toevallig in Vlaanderen rondzwerft, maar dat het dier zich hier effectief voortplant.’

‘De terugkeer wijst op herstel van de natuur. Het betekent dat de kwaliteit van ons water verbeterd is en er een voldoende groot en gezond leefgebied is voor de soort.’

Maar de terugkeer van de otter is een plan van lange adem. Zo hadden enkel natuurbeschermers vijfentwintig jaar geleden een plan om de lokaal uitgestorven otter terug naar de IJzervallei te halen. Hij is er nog steeds niet, maar zij vinden het nu al een succes. De Standaard sprak eerder dit jaar met de conservator en een voormalig conservator van het natuurreservaat De Blankaart.

Otter in de noordelijke vallei van de Zeeschelde, 31 december 2014 om 19u51 from INBO on Vimeo.