Trump geeft dan toch alle documenten rond moord Kennedy vrij
Foto: EPA-EFE

Amerikaans president Donald Trump heeft besloten om toch alle documenten in verband met de moord op president John F. Kennedy vrij te geven. Dat laat hij weten op Twitter.

Aanvankelijk besliste Donald Trump op de valreep om het verzoek van de FBI, de CIA en andere inlichtingendiensten in te willigen en zo’n 300 dossiers over de moord op president John Kennedy achter slot en grendel te houden. Sinds donderdag kunnen zo’n 2.800 andere dossiers geconsulteerd worden.

Maar donderdag was al duidelijk dat Trump de documenten graag openbaar had gemaakt en dat hij zich in de handen zou hebben gewreven mochten de veiligheidsdiensten er bekaaid afkomen. ‘Ik had geen andere keuze dan de wens van de inlichtingendiensten in te willigen. Anders wordt de veiligheid van ons land misschien onherstelbare schade toegebracht’, zei Trump.

‘ALLE dossiers’

Zaterdagavond kwam de Amerikaanse president terug op zijn eerder gemaakte beslissing, blijkbaar zit Trump er niet zo hard mee in dat de veiligheid onherstelbare schade toegebracht wordt. ‘Na gesprekken met generaal Kelly, de CIA en de andere diensten, heb ik beslist om ALLE dossiers in verband met de moord op JFK vrijgeven.’

Niet alle dossiers zullen echter integraal online gezet worden, adressen en namen van personen die nog in leven zijn zullen zwart gemaakt worden. ‘Ik doe dit om volledige openheid en transparantie na te streven, en om een einde te maken aan alle complottheorieën’, zo zei de Amerikaanse president op Twitter.

Cuba, Sovjets, CIA

Het zijn die dossiers die nu ook openbaar gemaakt zullen worden, die historici het liefst wilden bestuderen. De documenten kunnen een licht doen schijnen op Oswalds contacten met Cubanen en Sovjets in Mexico City twee maanden voor de moord.

Volgens sommige historici zou de CIA Oswald in Mexico in het oog hebben gehouden, maar haar bevindingen achter gehouden hebben voor de Warren Commission die de moord onderzocht in opdracht van president Johnson.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig