Hallo wintertijd!
Foto: pixabay

Naar jaarlijkse traditie gaat in het laatste weekend van oktober om klokslag 03.00 uur weer de wintertijd in. Toch wordt de zin ervan intussen al op Europees niveau onderzocht.

In een Koninklijk Besluit van 19 december 2001 klinkt het officieel dat ‘krachtens een richtlijn van de Europese Unie, wordt verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober’.

In mensentaal komt het erop neer dat we de laatste zondag van oktober de klok om 03.00 uur ’s ochtends een uur achteruit draaien, zodat we weer uitkomen op onze standaardtijd GMT+1, ook wel ‘wereldtijd plus een uur’. Wie ’s ochtends niet voor verrassingen wil komen te staan, verricht deze operatie voor het slapengaan.

Een ezelsbruggetje voor wie niet zo handig is met het gegoochel in de tijd: in het Voorjaar moet je de klok Vooruit zetten Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur terug moet.

Europees overleg

Winter- en zomertijd werden in 1977 ingevoerd om energie te sparen, maar het staat al jaren ter discussie. Intussen is zelfs de Europese Commissie de voor- en de nadelen van de jaarlijkse omschakeling aan het analyseren.

In verschillende Europese landen gaan immers petities rond om de zomertijd af te schaffen. In Finland zou die al door meer dan 100.000 mensen getekend zijn, in Duitsland en Nederland door tienduizenden. Zowel in Finland als in Polen vragen parlementscommissies om de afschaffing.

De zomertijd wordt op Europees niveau geregeld, via een richtlijn die door alle lidstaten is omgezet. In het Europees Parlement maakte de Pool Pavel Svoboda deze week bekend dat meer dan 70 Europarlementsleden uit acht fracties een resolutie willen indienen waarin de Commissie opgeroepen wordt een voorstel uit te werken om de zomertijd na 44 jaar af te schaffen.

Gevraagd of de Commissie met een initiatief komt, antwoordde een woordvoerster vrijdag dat de kwestie momenteel onderzocht wordt, ‘op basis van alle beschikbare gegevens. Van zodra die analyse klaar is, komen we met meer informatie’, luidde het.

De resolutie van het parlement zou later dit jaar ter stemming voorgelegd worden.