Zeker veertien doden na explosie in Mogadishu
Foto: AFP
Bij de ontploffing van twee bomvoertuigen in de Somalische hoofdstad zijn minstens veertien doden gevallen. De islamistische groep Al-Shabaab heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de aanslag.

Bij de ontploffing van twee bomvoertuigen zaterdag bij een hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens veertien doden gevallen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de veiligheidsdiensten. Het zou vooral gaan om burgerslachtoffers.

Na de explosies belegerden gewapende mannen het hotel en werd er gevochten tussen islamistische militanten en veiligheidstroepen, zei de politie. Volgens de veiligheidsverantwoordelijke Mohamed Moalim Adan zijn zaterdagnacht steeds sporadische geweerschoten te horen. Twee islamistische strijders lijken zich nog in het hotel Nasahablood te bevinden.

Hotel Nasahablood 2 is populair bij regeringsfunctionarissen. Lokale media meldden dat enkele ministers en parlementsleden in het hotel waren op het ogenblik van de aanval.

Naast de veertien doden, raakten minstens twintig andere mensen gewond bij de explosie, die in de hele stad gehoord werd, aldus de politie.

De inlichtingengroep SITE, die wereldwijd extremisme naspoort, zei op Twitter dat Al-Shabaab de aanslag had opgeëist.

Pas half oktober blies een kamikaze in een vrachtwagen zich op aan een van de drukste verkeersknooppunten van Mogadishu. Meer dan 350 mensen werden bij die aanslag gedood. De regering hield Al-Shabaab verantwoordelijk voor de terreuraanslag.