David Goffin kansloos onderuit tegen topfavoriet Federer in Bazel
Foto: REUTERS

David Goffin (ATP 10) is er zaterdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het ATP-toernooi in het Zwitserse Bazel (hard/1.837.425 euro). Thuisfavoriet Roger Federer (ATP 2) was in de halve finales een maatje te groot voor de Luikenaar, het derde reekshoofd. Het Zwitserse topreekshoofd haalde het na ruim een uur met 6-1 en 6-2.

Na zes onderlinge confrontaties blijft Goffin zonder zege achter. In 2014 stonden beiden in de finale in Bazel, toen trok Federer met tweemaal 6-2 aan het langste eind. Goffin had niet veel rust gekregen voor de confrontatie met Federer, hij stond tot na middernacht op het court in zijn kwartfinale tegen de Amerikaan Jack Sock (ATP 23).

"Jammer om het toernooi op deze manier te beëindigen"

"Het is jammer het toernooi op deze manier te beëindigen", liet de Luikenaar na afloop optekenen. "Maar het doet me goed dat ik hier een goede week achter de rug heb met drie gewonnen wedstrijden." Federer kon niet alleen rekenen op de steun van het publiek, Goffin had met de Zwitser een opponent tegenover zich die zich in zijn sas voelt op hardcourt. "Het was erg lastig, want Federer speelde erg goed", zei Goffin. "Roger zet veel druk en dan mis je soms ballen die je normaal gezien niet mist. Hij speelt heel snel op hardcourt. Ik had wat preciezer en meer relaxed moeten spelen vanaf het begin."

Goffins tegenstander moest vrijdag een set prijsgeven aan de Fransman Adrian Mannarino, maar tegen Belgiës nummer 1 had Federer het minder moeilijk. "Vandaag heb ik kunnen spelen zoals ik wou: de tegenstander voortdurend onder druk zetten", stelde Federer, die zondag in de finale tegen Juan Martin del Potro (ATP 19) speelt. In 2012 en 2013 was de Argentijn de beste in Bazel, telkens na een finale tegen Federer. "Ik verwacht een Del Potro die in vorm is. Ik geloof dat we alle twee tevreden zijn met hoe we er vandaag voor staan, fier op wat we de voorbije maanden hebben gerealiseerd."

Federer neemt het in de finale op tegen Juan Martin del Potro (ATP 19). Het Argentijnse vierde reekshoofd klopte eerder op de dag de Kroaat Marin Cilic (ATP 4), het tweede reekshoofd, met tweemaal 6-4. Del Potro, die vorige week het ATP-toernooi van Stockholm won, gaat in de finale op zoek naar zijn 21e ATP-titel. Federer, zevenvoudig winnaar van het toernooi in Bazel, kan voor de 95e keer in zijn carrière een ATP-toernooi winnen. Twee weken geleden won de Zwitser het Masters 1.000-toernooi in Sjanghai. In 2012 en 2013 was Del Potro de beste in Bazel, telkens na een finale tegen Federer. In de onderlinge confrontaties leidt Federer met 17-6.