Afgezette Catalaanse minister-president roept op tot vreedzaam verzet
Foto: AFP

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zaterdag om 14.30 uur een korte televisietoespraak gehouden. ‘De autonomie afnemen is de wil van de Catalaanse burgers negeren’, zei hij.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zaterdag de bevoegdheden van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont afgenomen. In een vooraf opgenomen toespraak voor de regionale televisiezender TV3, reageerde die laatste voor het eerst.

Puigdemont vindt het afnemen van de autonomie een absolutie negatie van de wil van de Catalaanse burgers. De voormalige minister-president riep de burgers op tot vreedzaam verzet tegen de door Madrid besloten dwangmaatregelen, en om 'voort te werken, ook met de kennis van de huidige moeilijkheden, om een vrij land te stichten'.

'Het is zeer duidelijk dat de beste manier om te beschermen wat we nu al verworven hebben, vreedzaam verzet is tegen artikel 155', aldus Puigdemont. Hij riep de Catalanen op om blijk te geven van 'geduld, volharding', en van geloof in de toekomst.

Verkiezingen?

Gisteren kondigde de Spaanse premier al aan dat de Catalaanse regering wordt afgezet, het parlement wordt ontbonden en dat er op 21 december regionale verkiezingen volgen. Het is evenwel nog niet duidelijk hoe Madrid de ingrepen wil uitvoeren. De grootste pro-onafhankelijkheidsgroepen hadden eerder al tot burgerlijke ongehoorzaamheid opgeroepen en riepen ambtenaren op om geen bevelen van Madrid op te volgen. Nu volgt daar dus ook de oproep van Puigdemont op.

Zaterdag raakte bekend dat vicepremier Saenz de Santamaria door de plaatsing onder voogdij de meeste bevoegdheden van minister-president Puigdemont en de viceminister-president overneemt. De bevoegdheden zouden in principe bij de Spaanse premier Mariano Rajoy terechtkomen, maar die schuift ze door.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in