Skate Canada: Jorik Hendrickx op hoopvolle zesde plaats na korte kür
Jorik Hendrickx tijdens zijn korte kür op Skate Canada. Foto: AFP

Jorik Hendrickx staat op de zesde plaats na de korte kür op Skate Canada International, de tweede wedstrijd in de ISU Grand Prix van het kunstschaatsen. De 25-jarige Arendonkenaar schaatste in het Brandt Centre in de stad Regina 82.08 punten bijeen.

Hendrickx komt zaterdagavond als eerste aan de bak van de tweede groep schaatsers tijdens de vrije kür, die vanaf 17.55 uur lokale tijd van start gaat. De Japanner Shoma Uno - de huidige vicewereldkampioen - vat die aan van op de eerste plaats met in totaal 103.62 punten, voor de Canadees Patrick Chan (94.43) en de Amerikaan Jason Brown (90.71).

De score van de 25-jarige schaatser uit Turnhout lag net iets lager dan vorige maand in Oberstdorf. In de daar door Hendrickx gewonnen Nebelhorn Trophy werd het korte programma, op de muziek ‘Je suis malade’ uitgevoerd door Francesco di Cello, met 85,15 punten gewaardeerd. In Oberstdorf, waar hij in de zomer vaak traint, verzekerde hij zich ook van een olympische startplaats.

In Regina mocht Hendrickx als achtste het ijs op. De hoogste score was op dat moment 82,17 van de Canadees Keegan Messing. De vier na hem volgende kunstschaatsers kwamen ook boven Hendrickx uit. De pas negentienjarige Uno, vorig seizoen winnaar van het goud bij de Aziatische Spelen in Sapporo, nam nadrukkelijk afstand.

Als het gaat om de expressiviteit en interpretatie van de muziek, hoeft Hendrickx maar weinig op de echte wereldtop toe te geven, op de technische elementen scoort hij duidelijk minder. Uno, Patrick Chan en Jason Brown springen schijnbaar moeiteloos viervoudig, onze landgenoot is daar nog niet aan toe.

Skate Canada is een van de belangrijkste wedstrijden van het olympisch seizoen. Er zijn vijf Wereldbekerwedstrijden, die worden afgerond met een finale in december in Japan. Daarna nemen de kunstschaatsers rust en bereiden ze zich voor op de Winterspelen in Zuid-Korea. Hendrickx verschijnt volgend maand aan de start van de Skate America in Lake Placid.