De Vlaming schrijft zich een ongeluk
Archiefbeeld Boekenbeurs 2016 Foto: BELGA

De Vlaming kocht in 2016 14 miljoen boeken en schrijft zich een ongeluk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Vlaanderen telde vorig jaar 7.117 Vlaamse auteurs die een boek op de markt brachten. Door de band genomen verkochten die gemiddeld 197 stuks per titel, met een gemiddelde prijs van 12,46 euro per exemplaar. Dat blijkt uit een onderzoek op vraag van Sven Gatz, de liberale minister van Cultuur.

De resultaten van die studie dienen als nulmeting, om op een later tijdstip het effect te kunnen bepalen van de gereglementeerde boekenprijs, sinds juli van kracht in Vlaanderen. Die maatregel bepaalt dat boekverkopers (zowel de kleine zelfstandige als de grote ketens) een half jaar lang niet onder de prijs mogen gaan die een uitgever of importeur vooropstelt, tenzij met 10 procent.

De nulmeting, uitgevoerd door marktonderzoeker GFK Belgium, geeft alvast een goed beeld van de omvang van de sector. Zo werden in 2016 in Vlaanderen 14,4 miljoen boeken verkocht, voor een totale waarde van 188,5 miljoen euro.

Bij die enorme berg papier horen niet alleen romans, non-fictie en strips, maar ook de boeken uitgegeven in eigen beheer door amateurs die eveneens een ISBN-nummer opvroegen.

De Vlaamse auteurs doen het in het geheel niet slecht met 28.093 verschillende verkochte titels in 2016, waar zowel ouder als recenter werk onder valt. Bijna de helft behoort tot het literair, cultureel genre, zoals de roman of de poëzie – maar slechts een fractie daarvan dringt tot de commerciële toplaag door.

Hoewel de boekenmarkt al een paar jaar onder druk staat, kent Vlaanderen toch 129 professionele uitgeverijen, met ongeveer 55 auteurs per fonds.

Het e-boek doet het daarentegen stukken minder goed. In 2016 werden in totaal 459.042 exemplaren aangekocht, uit een keuze van 18.804 titels. Bij die cijfers horen niet de illegaal gedownloade versies, of die uitgeleend in de bibliotheek.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in