Crevits raakt voorlopig niet aan startdatum hervorming secundair onderwijs
Foto: Photo News

Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) stelt de richtdatum voor de hervorming van het secundair onderwijs, 1 september 2018, voorlopig niet uit. Dat valt vrijdagavond te horen op haar kabinet. De minister wil na de gesprekken met de onderwijsverstrekkers ook nog samenzitten met vakbonden en scholierenkoepels, om daarna terug te koppelen naar de regering. De knoop moet volgende maand worden doorgehakt.

Minister Crevits stelde het akkoord van de meerderheidspartijen over de contouren van de nieuwe eindtermen donderdag voor. Die eindtermen bepalen wat leerlingen op school moeten leren. Vrijdag lag bij de ministerraad ook nog een besluit over de modernisering van het secundair onderwijs op tafel.

Over de timing voor de invoering van de nieuwe eindtermen of de onderwijshervorming, bestaat minder eensgezindheid. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had het in zijn septemberverklaring over 1 september 2018, maar de onderwijsverstrekkers en Crevits’ coalitieparnters N-VA en Open Vld pleitten intussen al voor een jaar uitstel.

De minister had vrijdag een onderhoud met de onderwijskoepels. 'De minister heeft hen uitleg gegeven over de tekst die donderdag is voorgesteld, en heeft ook geluisterd naar hun bezorgdheden', valt te horen op het kabinet-Crevits. 'Er is een sterk engagement van de onderwijskopels voor die modernisering van het secundair onderwijs samen met de invoering van de eindtermen, en ook de minister erkent dat het belangrijk is dat die twee samengaan.'

Over de startdatum is vrijdag nog niets beslist. De minister gaat eerst nog samenzitten met de vakbonden en de scholierenkoepels, om daarna terug te koppelen naar de Vlaamse regering. De knoop wordt volgende maand pas doorgehakt, klinkt het bij haar woordvoerster.

De Vlaamse Scholierenkoepel en de socialistische onderwijsbond lieten vrijdag nog optekenen dat de hervorming van het secundair onderwijs nog meer tijd vraagt. 'De datum van 1 september 2018 is niet haalbaar. De hervorming dan toch laten starten zou totaal onverantwoord' zijn', zegt ACOD Onderwijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig