Jeroen Olyslaegers niet opgezet met de Hugo’s

Schrijver Jeroen Olyslaegers (50, bekend van oa 'Wil') is niet opgezet met de Hugo’s, de literatuurprijzen die de VRT vanaf volgend jaar uitreikt. De winnaar krijgt 'eeuwige roem' en een kunstwerk. Geen geld. En dat maakt Olyslaegers zeer boos.

Jeroen Olyslaegers niet opgezet met de Hugo’s

De VRT gaat vanaf volgend jaar een boekenprijs uitreiken. Die zal Hugo heten, naar Hugo Claus. Er komen in totaal tien Hugo’s. Een voor elk VRT-merk, van Klara tot Sporza. Voor elke Hugo is er een ambassadeur. Onder andere Annelies Van Herck, Michel Wuyts, Kamal Kharmach, Sofie Lemaire, Leonard Muylle en Friedl’ Lesage.

Een nieuwe boekenprijs. Dat is goed nieuws voor Vlaamse auteurs. Want een literaire prijs, betekent roem en geld op de rekening. Maar voor de Hugo’s gaat dat maar half op. Aan de Hugo’s hangt enkel maar 'eeuwige roem en een passend kunstwerk', meldt de VRT.

Daarover valt auteur Jeroen Olyslaegers. Dit jaar won hij voor zijn oorlogsroman 'Wil' de Fintro Literatuurprijs ter waarde van 25.000 euro. Dat er aan de VRT-literatuurprijs geen geld vasthangt, zit hem zeer hoog. Op Facebook haalt Olyslaegers keihard uit naar de VRT.

Jullie barsten van reclame

Een bloemlezing van de verwijten. 'Sorry, mensen. jullie zijn er echt mee aan het lachen. ‘Eeuwige roem? enig idee wat voor verschil een geldprijs voor mijn leven heeft betekend? zal ik mijn inkomsten laten zien van de afgelopen twintig jaar?'

Olyslaegers zegt dat hij spreekt voor alle Vlaamse schrijvers. En gaat dan frontaal in de aanval: 'Jullie zijn verdomme de VRT, jullie site, radio en televisie barst van de reclame. ik stel voor dat jullie een stukje van die energie gebruiken om een respectabele som, dit land en haar cultuur waardig, bij elkaar te sprokkelen voor de schrijvers die deze prijs zullen krijgen.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig