Na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring in Catalonië grijpt Madrid in. De Catalaanse regering wordt afgezet, het parlement wordt ontbonden en op 21 december volgen regionale verkiezingen. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy aangekondigd.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft na overleg met zijn regering de maatregelen tegen Catalonië aangekondigd. Zoals verwacht zet Madrid de Catalaanse minister-president Puigdemont en zijn regering af. Het parlement wordt ontbonden en op 21 december worden regionale verkiezingen gehouden. 

'Puigdemont had de kans om verkiezingen uit te roepen en nu roept de regering verkiezingen uit om de Catalanen hun stem terug te geven', zei Rajoy, die vrije en legale verkiezingen beloofde. Hij noemde het een trieste dag. 'We wilden niet dat het zover zou komen.'

 Ook het hoofd van de Mossos d’Esquadra, de Catalaanse politie, wordt opzijgeschoven.

Hoe Madrid de ingrepen wil uitvoeren, is nog onduidelijk. De grootste pro-onafhankelijkheidsgroepen hebben tot burgerlijke ongehoorzaamheid opgeroepen en roepen ambtenaren op om geen bevelen van Madrid op te volgen.  

De Spaanse premier heeft overigens nog altijd de volle steun van de Europese Unie. Het parket-generaal in Spanje liet ook al weten dat het volgende week een gerechtelijke procedure opstart tegen de Catalaanse minister-president wegens rebellie. Daarop zou een maximale celstraf van 30 jaar staan.

Senaat

De Senaat gaf eerder groen licht om de autonomie van Catalonië in te perken, nadat het Catalaans Parlement eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen. 214 senatoren stemden voor, 47 tegen en er was één onthouding. Het leed geen twijfel dat de Senaat artikel 155 ging goedkeuren, omdat de Partido Popular (PP) daar een meerderheid heeft. 

‘Ik vraag dat alle Spanjaarden rustig blijven’, reageerde de Spaanse premier op Twitter na de onafhankelijkheidsverklaring. ‘De rechtsstaat zal de wet in Catalonië herstellen.’

Uitzonderlijk

Eerder vandaag lichtte Rajoy voor de Senaat toe waarom de implementatie van artikel 155 van de grondwet volgens hem nodig was. ‘De overheid in Catalonië hield zich niet aan de wetten, en dat hebben ze toegegeven. Ze hebben antidemocratische beslissingen genomen die onze democratie ondermijnen.’

Volgens Rajoy zou elke overheid op dezelfde manier handelen. ‘Wat zou Frankrijk of Duitsland doen? Er is geen alternatief. We moeten de wetten volgen, en artikel 155 activeren.’ Sinds de invoering van de Spaanse grondwet in 1978 is het bewuste artikel nog nooit ingeroepen. ‘We willen dit doen omdat de situatie uitzonderlijk is’, aldus Rajoy. ‘We hadden het al veel vroeger kunnen doen, maar dachten dat er nog ruimte was voor discussie.’

Rajoy wil de Catalanen ‘beschermen tegen een intolerante minderheid’. ‘Artikel 155 is niet tegen Catalonië bedoeld, het is nodig om de regio te beschermen tegen misbruik.’ Vervolgens ging een urenlang debat van start, waarna uiteindelijk gestemd werd over het artikel.

Bekijk de beelden van de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig