Winkelcentrum waarschuwt voor nieuwe manier van oplichting
Foto: gvh

Het Waasland Shopping Center heeft te maken gekregen met een nieuw systeem van oplichting: bezoekers die met gestolen identiteitsgegevens gsm-abonnementen afsluiten en zo een ‘gratis’ smartphone opstrijken. Eén dader werd al in de kraag gevat.

De acties waarbij dure smartphones worden gekoppeld aan het afsluiten van een abonnement zijn bekend. Wie zijn handtekening onder zo’n contract zet, krijgt een gloednieuwe iPhone of andere telefoon in de handen gestopt die hij of zij daarna tegen een lager tarief maandelijks kan afbetalen.

Een systeem dat niet onfeilbaar is, zo bleek vorige week in het Waasland Shopping Center. Een man liep er twee telecomzaken binnen om telkens opnieuw zo’n abonnement af te sluiten en het gsm-toestel op te strijken. Hij gebruikte daarvoor in beide gevallen gestolen identiteitsdocumenten.

Security verwittigd

In de eerste winkel ging alles volgens plan, maar in elektrozaak Vanden Borre viel hij door de mand. De verkoper vond dat de klant niet leek op de foto die op zijn identiteitskaart stond en schakelde de security in. Die kon de man onderscheppen nog voor hij een tweede gsm-toestel wist te verzilveren.

‘Hij werd opgepakt door de politie en meegenomen voor verhoor’, zegt Toon De Meester, manager van het Waasland Shopping Center.

‘Het is niet uitgesloten dat er nog meer mensen betrokken waren bij deze vorm van oplichting.’

Georganiseerde bende?

De opgepakte klant werd mogelijk met de valse documenten op pad gestuurd door een georganiseerde bende. Verder onderzoek moet daarover uitsluitsel geven.

Voor De Meester was het de eerste keer dat zijn winkelcentrum te maken kreeg met deze vorm van oplichting. ‘Iets gelijkaardigs hadden we nog niet meegemaakt. Of het is in elk geval de eerste keer dat het ontdekt werd. Andere ‘technieken’, zoals het gebruik van geprepareerde dieventassen of het verwijderen van de beveiligingselementen, zijn couranter bij de door ons geregistreerde feiten. In het verleden werd al eens de ‘hit and run’-tactiek toegepast. Dieven nemen dan een hoop kledingstukken mee uit een winkel en zetten het op een lopen, in de hoop om voor de security bij hun auto te zijn. Een techniek die tegenwoordig niet meer wordt gebruikt.’

Nieuwe cursus diefstalpreventie

Toon De Meester kondigt aan binnenkort een nieuwe cursus diefstalpreventie aan te bieden voor het winkelpersoneel van het Waasland Shopping Center. ‘Twee jaar geleden organiseerden we samen met de politie ook al zo’n cursus. Maar door de nieuwe vormen en technieken van diefstal is een ‘update’ geen slecht idee.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in