Het Catalaans Parlement heeft voor de onafhankelijkheid van hun regio gestemd. Spanje neemt de controle van Catalonië over, nadat de Senaat artikel 155 heeft goedgekeurd.

'Catalonië zal vrij zijn en blijven', zei de Catalaanse minister-president Puigdemont. 'In moeilijke en goede tijden. Nu meer dan ooit.'

In Spanje liep de spanning sinds gisteren al op. Toen zei de Catalaanse minister-president dat hij het parlement over onafhankelijk zou laten beslissen. De Catalaanse separatistische coalitiepartij Junts pel Sí diende samen met de linkse CUP vanochtend een motie in in het Catalaanse parlement, om een voorstel op te stellen voor een Catalaanse grondwet. De Catalaanse socialistische partij en de Partido Popular verlieten daarop het parlement, zodat ze niet moesten stemmen. De geheime stemming omtrent de onafhankelijkheid vond dan ook plaats in een half leeg parlement. Zeventig parlementsleden stemden voor de onafhankelijkheid, er waren twee onthoudingen en tien nee-stemmen.

'We hebben de vrijheid gewonnen om een nieuw land te bouwen', tweette Catalaans vicepremier Oriol Junqueras. Duizenden mensen vierden feest in de buurt van het parlementsgebouw.

De Spaanse premier Rajoy stelt de regio onder toezicht. 'Ik vraag alle Spanjaarden om rustig te blijven. De rechtstaat zal de wettelijkheid in Catalonië herstellen', reageerde hij.

Ondertussen in Madrid

De Senaat gaf aan de regering van premier Mariano Rajoy groen licht om de autonomie van Catalonië in te perken. Omdat de Partido Popular (PP) een meerderheid heeft in de Senaat in Madrid, bestond er geen twijfel over de uitkomst van de stemming omtrent artikel 155 - de invoering werd goedgekeurd. 214 parlementsleden stemden voor, 47 tegen en er was één onthouding. 

Op basis van dat artikel gaat de Spaanse regering de Catalaanse regering afzetten en het Catalaans Parlement ontbinden. Rajoy heeft op 21 december verkiezingen uitgeroepen in Catalonië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig