Tillerson: ‘Geen rol voor president Assad in toekomst van Syrië’
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Foto: AFP

In de toekomst van Syrië is er ‘geen rol voor Bashar al-Assad in de regering’. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson donderdag na een gesprek met de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, in Genève. Daar zullen de vredesonderhandelingen op 28 november hervatten. Onderzoekers van de VN en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens houden de regering van Assad verantwoordelijk voor de gifgasaanval in het Syrische dorpje Khan Shaykhun begin april.

‘De Verenigde Staten willen een verenigd Syrië zonder rol voor Bashar al-Assad in de regering’, zei Tillerson. ‘We geloven niet dat er een toekomst is voor het regime van Assad. Het bewind van de Assad-familie komt aan zijn einde. Het probleem dat nog rest is hoe dat teweeggebracht moet worden.’

De ambassadeur bij de Verenigde Naties van Rusland, de trouwste bondgenoot van president Assad, reageerde gepikeerd op de uitspraak. ‘Ik denk niet dat we voorspellingen zouden moeten doen over de toekomst van eender wie. De tijd zal uitwijzen of iemand een toekomst heeft of niet’, aldus Vasily Nebenzya.

Tillerson: ‘Geen rol voor president Assad in toekomst van Syrië’
De internationale gemeenschap wees meteen de Syrische president Bashar al-Assad met de vinger. Foto: AFP

‘Assad verantwoordelijk voor gifgasaanval’

Ondertussen heeft de gezamenlijke missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) haar rapport over de gifgasaanval in het Syrische dorpje Khan Shaykhun, officieel overgemaakt aan de Veiligheidsraad. Vorige maand raakte al bekend dat de onderzoekers de Syrische regering van Assad verantwoordelijk stellen voor de aanval.

Bij die chemische aanval met sarin op 4 april kwamen zeker 80 mensen, onder wie veel kinderen, om het leven. De internationale gemeenschap wees meteen de Syrische president Bashar al-Assad met de vinger. De Amerikanen vuurden als vergelding kruisraketten af op de Syrische luchtmachtbasis van waarop de gifgasaanval vermoedelijk gelanceerd was.