Inspectie onderzoekt nieuwe arbeidsregeling Deliveroo
Foto: BELGAIMAGE

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft de inspectie van de RSZ en van het Toezicht op de Sociale Wetten de opdracht gegeven de nieuwe arbeidsregeling bij Deliveroo tegen het licht te houden.

Dat kondigde minister Peeters donderdag in de Kamer aan na een vraag van Kamerlid Meryame Kitir (sp.a).

Woensdag raakte bekend dat het online-platform Deliveroo, dat maaltijden aan huis levert, de samenwerking stopzet met de coöperatie SMart. Door die samenwerking waren de fietskoeriers in loondienst, genoten ze sociale bescherming en waren ze verzekerd. Zo’n 1.000 koeriers zijn door de maatregel getroffen.

Kitir wilde van de minister weten of hij van plan was stappen te ondernemen. Ze laakte dat Deliveroo eenzijdig de aard van de arbeidsrelatie met het personeel heeft aangepast, wat volgens haar wettelijk niet mag.

De minister herinnerde eraan dat het bedrijf in het verleden al in beeld is geweest bij de Inspectie van de RSZ. Hij heeft donderdag de inspectiediensten opnieuw opdracht gegeven na te gaan wat er precies bij Deliveroo aan de hand is. ‘De sociale wetgeving en regels op de arbeidsmarkt moeten door iedereen worden gerespecteerd’, luidde het.

Loon per uur

Tot nu toe kregen de in onze steden alomtegenwoordige Deliveroo-koeriers een loon per uur uitbetaald. Maar het Britse bedrijf stapt in België nu over op een nieuw systeem.

‘Deliveroo ziet een kans om onder de strakke voorwaarden uit te komen en verder te gaan met wie onbelast kan werken. Maar dat wil ook zeggen onbeschermd en onverzekerd’, aldus Frisia Donders, woordvoerder van SMart.

Deliveroo ontkent dat de nieuwe regeling aan de basis ligt van de beslissing. Het bedrijf zal naar eigen zeggen geen erkenning aanvragen waarmee de koeriers van het gunsttarief gebruik kunnen maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig