Crevits: ‘Wachten op nieuwe eindtermen kon echt niet meer’
Minister van Onderwijs Hilde Crevits Foto: ISOPIX

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt dat de knopen rond de eindtermen doorgehakt moesten worden. ‘Anders dreigden we in sluipende niet-besluitvorming terecht te komen.’

Crevits vraagt uitdrukkelijk dat de oppositiepartijen SP.A en Groen hun mening over het meerderheidsakkoord herzien. Er staan immers heel wat zaken in die ook door de oppositiepartijen werden gesteund.

De onderwijsexperten van de verschillende partijen in het Vlaams Parlement onderhandelen al maanden over een nieuw kader voor de eindtermen. Bedoeling was om een zo breed mogelijk gedragen tekst te hebben. Donderdag raakte bekend dat de meerderheid het eens is geraakt over een tekst. Volgens SP.A en Groen blaast minister Crevits daarmee het overleg eenzijdig op. Beide oppositiepartijen vinden de tekst ook onvoldoende.

Dialoog

'We hadden tot nog toe een vrij constructieve dialoog over de eindtermen’, zegt Vlaams parlementslid Caroline Gennez (SP.A). ‘Ze hebben dit er echt doorgeduwd met brute politieke macht.’ Toch vindt Gennez vooral de inhoud van het nieuwe akkoord niet voldoende.

Volgens Groen wordt het parlement in zijn hemd gezet. ‘Ze duwt eigengereid haar eigen agenda door’, zegt parlementslid Elisabeth Meuleman, die betrokken was bij de onderhandelingen.

‘Het is mijn uitdrukkelijke vraag aan de oppositie om nog eens naar het akkoord te kijken’, zegt Crevits. Volgens haar staan er heel wat zaken in die door elke partij zijn gevraagd, zoals de eindtermen rond burgerschap. ‘Drie weken wachten kon echter niet meer’, zegt de minister. Zij moet zo snel mogelijk de commissies kunnen samenstellen die de concrete eindtermen moeten uitwerken.

Timing

Over de timing voor de invoering van de nieuwe eindtermen of de onderwijshervorming doet Crevits geen uitspraken. Vrijdag praat ze met de onderwijsverstrekkers. Minister-president Geert Bourgeois sprak in zijn septemberverklaring over 1 september 2018. De onderwijsverstrekkers en de coalitiepartijen N-VA en CD&V pleitten intussen al voor een jaar uitstel. Minister Crevits benadrukt dat ze in elk geval ‘geen chaos’ wil creëren in het onderwijslandschap.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in