De Nederlandse architect Koen Olthuis, een pionier in het ontwerpen van drijvende huizen, heeft een ‘woonjacht’ ontworpen. Het eerste exemplaar zal in februari 2018 voorgesteld worden.

De architect van waterstudio.nl heeft de drijvende villa ontworpen voor de Amerikaanse onderneming ARKUP, meldt Architectenweb. Het project, genaamd ‘Next Generation Floating House’ heeft een oppervlak van meer dan 400 m² en is een luxueuze drijvende villa. Het ‘woonjacht’ is uitzonderlijk omdat het zich kan voortstuwen. Er zijn immers elektrisch aangedreven schroeven voorzien. De villa wordt voorzien van elektriciteit via zonne-energie en is erg milieuvriendelijk.

Ten slotte heeft de drijvende villa nog een opmerkelijke eigenschap: er kunnen vier poten uitgeschoven worden, door middel van een hydraulische pomp. Door de poten uit te schuiven tot de bodem, krijgen de bewoners meer stabiliteit. Het systeem kan de villa ook boven water tillen. Daardoor zou de villa ‘orkaanbestendig’ zijn.

Nederlandse architect ontwerpt drijvende villa
Foto: ARKUP

De 46-jarige Olthuis is een pionier in het ontwerpen van drijvende huizen. ‘Waar komt die mee aanzetten?, zei men jaren geleden. Ondertussen zijn grote bouwbedrijven en ingenieursbureaus mee op de kar gesprongen en zijn we koploper in de wereld’, zei Olthuis in 2010 aan De Standaard. ‘Als je weet dat elf van de vijftien grootste wereldsteden aan de kust of aan rivieren liggen, kan het niet verbazen dat de projecten in Nederland op veel belangstelling kunnen rekenen.’