Dino met zelfscherpende tanden
Matheronodon provincialis, met een bek als een schaar. Foto: Lukas Panzarin

Een dinosaurus uit Frankrijk had wel heel rare tanden, zo blijkt uit de analyse van Belgische onderzoekers.

Pascal Godefroit, dinosaurusspecialist van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, beschrijft met een reeks Belgische en Franse collega’s een nieuwe dinosaurussoort: Matheronodon provincialis. Het tweede deel van diens naam verwijst naar de streek waarin hij ontdekt werd: de Provence. Velaux-La Bastide Neuve, om precies te zijn. Het dier leefde ergens tussen 84 en 72 miljoen jaar geleden, dus miljoenen jaren voor de dinosaurussen in een grote milieuramp aan hun eind kwamen.

Meest opvallend: de grote tanden (zo’n zes centimeter hoog), zo scherp als een beitel. Of als een steakmes, met een getande snede. Zelfscherpend, dat ook.

De onderzoekers vermoeden dat de tanden niet dienden om te snijden, maar om te scheuren. De tanden uit boven- en onderkaak moeten langs elkaar gegleden hebben zoals de bladen van een schaar. Daarmee kon de dino zich specialiseren in heel hard en taai voedsel, zeg maar houtige planten zoals sabalites en pandanites (uitgestorven palmbomen). De tanden waren zo breed dat hun eigenaar er slechts vier per kaak kon herbergen.

De dino behoort tot de groep van de iguanodons, de dinosaurussen waarvoor ons Instituut voor Natuurwetenschappen wereldberoemd is. De onderzoekers rapporteren in het vakblad Scientific Reports.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig