Ophef in Moskou over controversiële tsarenfilm met seksscènes
Foto: AP

In Moskou zijn dinsdag zeven orthodoxe activisten gearresteerd nadat ze hadden geprotesteerd bij de filmpremière van de controversiële Russische film ‘Matilda’, over de minnares van de laatste tsaar.

Ze hadden voor de bioscoopzaal gescandeerd dat de film over de laatste Russische tsaar Nicolas II lasterlijk was. De arrestanten worden beschuldigd van verstoring van de openbare orde, zo meldt het persbureau TASS.

De film handelt over de stormachtige liefdesaffaire tussen de Russische troonopvolger en de Poolse ballerina Matilda Ksjessinskaja en daar horen ook enkele seksscènes bij. Omdat de Russisch-Orthodoxe Kerk de in 1918 vermoorde tsaar heilig had verklaard, zien orthodoxe hardliners de film als blasfemie. Ze dreigen met brandstichting in bioscoopzalen en staken in Moskou twee auto’s in brand.

Er wordt in Rusland al maanden gedebatteerd over het feit of de film wel mag worden vertoond. De filmpremière in Moskou had al eerder moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld omwille van de bedreigingen. Onder andere parlementslid Natalia Poklonskaya, een protegé van president Poetin, is een vurige voorvechter van een vertoningsverbod.

De film is maandag in Sint-Petersburg wel zonder grote incidenten in première gegaan. Op 29 oktober komt de film in onze zalen.