Kwart wereldbevolking woont in Afrika tegen 2050
47 procent van de Afrikaanse bevolking is jonger dan 18. Foto: Gillian Morreel
Tegen 2050 verdubbelt de bevolking in Afrika naar 2,4 miljard. Vooral het aantal kinderen neemt sterk toe op het continent.

Momenteel is de bevolkingsdichtheid in Afrika 39 inwoners per vierkante kilometer. In 2050 zal dit 80 zijn. Meer dan eender welke regio, krijgt Afrika te maken met een bevolkingsexplosie. Die bevolking is grotendeels jonger dan 18. Nu al is 15 Afrikaanse landen de meerderheid van de bevolking minderjarig. 

Tegen 2050 zal het aantal Afrikaanse kinderen jonger dan vijf jaar toenemen tot 271 miljoen, een stijging van 51 procent. Dat staat te lezen in een vandaag uitgebracht rapport van Unesco. Het aantal Afrikaanse minderjarigen zwelt aan van 547 miljoen in 2015 tot bijna 1 miljard in 2050. 47 procent van de kinderen in de wereld zullen tegen 2100 in Afrika wonen.

De vraag is wat de impact zal zijn van die bevolkingstoename op het continent. Momenteel leeft 40 procent van de Afrikanen in steden. In vergelijking met 14 procent in 1950 is dit een grote toename. Tegen eind jaren 2030 zal de meerderheid van de Afrikaanse bevolking in stedelijk gebied wonen. In 2050 zal dit bijna 60 procent zijn. 

Die steden zullen ook verdichten. Caïro, Afrika's grootste stad, zal zijn bevolking 1,3 keer zien groeien over de komende 15 jaar. Momenteel wonen er 19 miljoen mensen in de metropool. In 2030 zal dit 25 miljoen zijn. De gevolgen van die stadsexpansie zijn nog onduidelijk, al rijzen er vragen op over de gevolgen voor de natuur op het continent.

Unesco wijst erop dat een jonge bevolking ook kansen biedt voor het Afrikaanse continent. Die bevolking kan de basis vormen van een sterke economische machine. Stabiliteit, vrede, en het einde aan extreme armoede zouden het gevolg kunnen zijn, stelt Unesco. Daar zijn echter investeringen voor nodig. Zo vraagt de organisatie om geld te pompen in essentiële diensten voor kinderen, zoals een voldoende sterke scholing.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig