Vanop de loopband naar tv kijken kan de gezondheid schaden
Foto: Getty Images/iStockphoto

Een tijdlang ter plaatse trappelen kan al snel gaan vervelen. Toch kijk je vanop de loopband maar beter geen televisie.

Een stel sportwetenschappers van de Britse Nottingham Trent universiteit en de universiteit van Valencia heeft in Gait and Posture een onderzoek gepubliceerd naar de verschillen tussen loopbandlopers die naar beneden kijken en lopers die voorwaarts kijken. De tweede groep - bijvoorbeeld wie vanop de loopband een aflevering van een serie meepikt - verspilt niet alleen meer energie, maar loopt ook meer risico op blessures.

Want zodra een loper zijn zicht op de grond verliest, zal hij of zij anders gaan lopen. Ze tillen hun voeten hoger en zetten grotere stappen, alsof ze beducht zijn voor obstakels die ze niet kunnen zien. Bij het landen zullen ze vervolgens hun enkels en kniën zwaarder inzetten als ‘schokdempers’.

In zekere zin is niet op de vloer letten, voordelig voor lopers die gewichtsverlies als doel hebben. Maar je moet er dan wel bijnemen dat je trager en minder efficiënt loopt. Maar de wetenschappers waarschuwen er vooral voor dat de kans op kwetsuren groter is, wanneer je niet op de grond let.