Openbaar ministerie vraagt 30 jaar cel voor moord in Syrië
Hakim E.

Het openbaar ministerie heeft voor het Antwerpse hof van beroep 30 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd voor Hakim E. (25) uit Vilvoorde, de eerste Belgische ‘foreign fighter’ die terecht staat voor een moord die hij in Syrië gepleegd zou hebben. Hij zou een gegijzelde sjiiet een kogel door het hoofd hebben gejaagd, omdat zijn familie het gevraagde losgeld niet kon betalen.

'Dit is geen klassiek moorddossier', erkende federaal magistraat Ann Fransen. 'De naam van het slachtoffer is niet gekend en zijn lichaam zal wellicht nooit gevonden worden, tenzij misschien in een massagraf, maar dat betekent niet dat er geen bewijs is. We beschikken over tientallen afgeluisterde telefoongesprekken, waarvan de inhoud voor zich spreekt.'

Hakim E. was lid van Sharia4Belgium en trok in oktober 2012 naar Syrië, waar hij zich bij Majlis Shura Al Mujahidin aansloot. Die terroristische groepering hield zich onder meer bezig met het gijzelen van ‘ongelovigen’ voor wie losgeld gevraagd werd.

Hakim E. vertelde in de afgeluisterde gesprekken aan zijn toenmalige vriendin Layla, dat de familie van een Armeense christen 30.000 euro had betaald, waarna hij werd vrijgelaten. Een sjiiet had minder geluk: hij werd op 14 januari 2013 geëxecuteerd. Hakim E. vertelde zijn vriendin enthousiast dat hij de trekker had overgehaald.

'Raad eens: vandaag heb ik iemand gedood. Hij aanbad de duivel en de clitoris. Zijn broer moest 70.000 euro betalen, maar hij had maar 30.000. Daarom heb ik hem een kogel in het hoofd geschoten, pang! Ik wilde het filmen, maar de camera stond verkeerd opgesteld.'