Wintertijd gevaarlijk voor voetgangers
Fietsers lopen meer risico tijdens de wintermaanden. Foto: Pexels
Dit weekend schakelen we weer over op de wintertijd. Dat betekent dat het een uur vroeger donker zal zijn. En dat heeft ook gevolgen voor de verkeersveiligheid: na de omschakeling gebeuren er fors meer ongevallen met voetgangers.

In november gebeuren er 57 procent meer ongevallen met dode en zwaargewonde voetgangers tijdens het spitsuur in vergelijking met oktober. Dat stelt een analyse van de periode 2007-2016, uitgevoerd door het Vias Institute, het voormalige BIVV.

In Vlaanderen is dit 50 procent, terwijl Wallonië een stijging van 67 procent ziet. Brussel is met een stijging van 80 procent de slechtste leerling van de klas. Bovendien vallen er bij die ongevallen meer slachtoffers. Na de verandering van het uur vallen er in België 31 doden per 1000 ongevallen, bijna een verdubbeling ten opzichte van de cijfers gemeten tijdens het zomeruur. 

De reden voor die stijging moet volgens het Vias Institute gezocht worden bij de verminderde zichtbaarheid. Het niet naleven van de voorrangsregels is ook een belangrijke reden. Het Vias Institute wijst ook op de gevaren voor fietsers. In oktober gebeuren er bijna vijf keer meer ongevallen bij zonsopgang en het vallen van de avond dan in juni. Om die cijfers terug te dringen geeft het instituut enkele tips:

Voetgangers en fietsers

  • Kleed u goed zichtbaar. Reflecterende kledij of fluomateriaal kan hierbij helpen.
  • Kijk goed vooraleer u oversteekt.
  • Maak gebruik van de reglementaire oversteekplaatsen.

Automobilisten

  • Wees alert, en vertraag zeker in de buurt van oversteekplaatsen voor voetgangers.
  • Pas op voor meerdere overstekende voetgangers, die zijn soms niet allemaal zichtbaar.
  • Steek niet voorbij op een oversteekplaats voor voetgangers. Dat is gevaarlijk en verboden.