Expliciete scènes in nieuwe serie laten kijkers geschokt achter
Foto: BBC One / Gunpowder

Een Britse miniserie, die bij momenten doet denken aan Game of Thrones, zorgt voor ophef in het Verenigd Koninkrijk. Kijkers klagen over de gruwel die in de serie getoond wordt. ‘Maar zo ging het er ook gewoon echt aan toe in de 17e eeuw’, is het verweer.

‘Onnodig gruwelijk en brutaal’, ‘ziekmakend’, ‘goor’, ‘traumatiserend’, ‘een van de meest pijnlijke scènes die ik ooit op tv zag’,... Het zijn maar enkele van de commentaren op de serie Gunpowder van BBC. De reeks gaat over een groep van rooms-katholieken die begin 17e eeuw de protestantse koning James Charles en zijn familie wil doden door een bom te plaatsen in het paleis van Westminster.

In de eerste aflevering van de serie, afgelopen weekend op BBC, komen onder andere een aantal scènes voor waarin een executie en foltering te zien zijn. Zo waren er onder andere close-ups van een jonge priester die wordt opgehangen en gevierendeeld, waarna zijn hoofd in teer wordt gestoken. Een andere scène toonde hoe een naakte vrouw wordt verpletterd door een grote metalen gewicht.

Expliciete scènes in nieuwe serie laten kijkers geschokt achter
Foto: BBC One Gunpowder

De scènes werden zo expliciet in beeld gebracht dat het heel wat kijkers heeft geschokt, zo bleek achteraf op sociale media.

‘Zo was het vroeger ook’

BBC verdedigt zich echter: ‘De scènes kwamen op televisie na 21.30 uur. En voor de aflevering startte, kwam er een duidelijke waarschuwing in beeld voor de kijkers’, klinkt het bij de zender. ‘Bovendien zijn de getoonde methoden gebaseerd op historische feiten en reflecteren ze hoe het er toen aan toe ging.’

Ook heel wat Twitteraars sloten zich aan bij die redenering.

Game of Thrones

De serie is het antwoord van de BBC op de populaire Game of Thrones-serie van HBO. Ook die serie ging al over te tongen wegens de soms nogal gewelddadige scènes. Opvallend: een van de hoofdrolspelers van Game of Thrones, Kit Harrington die daarin John Snow speelt, doet ook mee in Gunpowder als Robert Catesby, de leider van het complot.

Expliciete scènes in nieuwe serie laten kijkers geschokt achter
Kit Harrington Foto: REUTERS

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig