Keniaanse verkiezingen van donderdag kunnen doorgaan zoals gepland
David Maraga, hoofd van het hooggerechtshof Foto: AP

De voor donderdag geplande presidentsverkiezingen in Kenia kunnen doorgaan zoals gepland. Het verzoekschrift voor een uitstel van de stembusgang kon woensdag niet behandeld worden door het Hooggerechtshof, omdat vijf van de zeven rechters afwezig waren.

Met slechts twee aanwezige rechters 'konden we het quorum niet halen (...) en kon de zaak niet behandeld worden vanochtend', verklaarde David Maraga, de voorzitter van het Hooggerechtshof.

Hij legde uit dat één rechter ziek is, een andere geen vliegtuig kon nemen om naar Nairobi te komen, en twee anderen 'niet in staat' waren om naar de rechtbank te komen. De nummer twee van de rechtbank, Philomena Mwilu, moest dan weer verstek laten gaan omdat zijn lijfwacht en chauffeur dinsdag zwaargewond raakten bij een aanslag.

Het verzoekschrift werd ingediend door drie mensenrechtenactivisten die de verkiezingen wilden uitstellen. Ze vonden dat Kenia en de verkiezingscommissie niet klaar zijn om de verkiezing te organiseren.

Het was het Hooggerechtshof dat op 1 september besliste om de herverkiezing van president Uhuru Kenyatta op 8 augustus ongeldig te verklaren, omdat er onregelmatigheden bij het doorsturen van de resultaten. Binnen de zestig dagen moesten nieuwe verkiezingen georganiseerd worden, of voor 31 oktober. Nu het verzoekschrift niet ingewilligd werd, kunnen de presidentsverkiezingen zoals gepland donderdag doorgaan.