Met Under waagt Snøhetta zich aan een bijzonder vormgegeven restaurant dat op een ongewone locatie komt te liggen. Het wordt een grote, betonnen constructie die voor een deel weggezonken lijkt te zijn tot op de zeebodem en wordt gebouwd aan het meest zuidelijke tipje van de Noorse kustlijn. Voor hoofdarchitect Rune Grasdal vormde de constructie een hele uitdaging. 

Gebouw uit één stuk beton

'De grootste uitdaging voor ons zal zijn om dit gebouw in één stuk te vervaardigen', vertelt Grasdal aan Het Nieuwsblad. 'Het zal volledig in één stuk in beton gegoten worden. Dat gebeurt op het land. Daarna wordt de hele constructie verscheept en zachtjes neergelaten op de zeebodem. Een grote drijvende kraan moet daarbij alles stabiliseren.'

'Dit was voor ons een unieke kans om een project te doen dat heel anders is dan wat we gewoonlijk doen. Het was ook belangrijk om de link te leggen tussen ons gebouw en het landschap errond, zowel boven als onder zeeniveau.'

Om die link duidelijk te maken zal het restaurant uit drie verdiepingen bestaan: op de eerste verdieping bevindt zich de vestiaire, daarna daal je af naar een champagnekamer met uitzicht over de zee en vervolgens ga je nog een etage lager waar het eigenlijke onderwaterrestaurant zich bevindt.

 

Truffelwier en andere specialiteiten

Daar zal de Deense chef Nicolai Ellitsgaard Pedersen lokaal geoogste mosselen, kreeften en vis serveren, inclusief zijn specialiteit: Truffelwier. Dat is lokaal geoogst zeewier dat naar truffels smaakt.

Under zal plaats bieden aan zowat honderd gasten. Wanneer het restaurant niet in gebruik is zal het als biologisch onderzoekscentrum fungeren. Het is de bedoeling dat het gebouw onder water op termijn één zal worden met de omgeving. Daarom wordt er een ruwe betonlaag gebruikt voor de buitenkant zodat de mosselen zich eraan kunnen vasthechten. Dat zal ervoor zorgen dat enerzijds het zeewater automatisch zuiverder wordt, en anderzijds meer en meer vissen aangetrokken zullen worden tot de omgeving van het restaurant, wat het uitzicht (en de oogst) er alleen maar beter op maakt.

Wie nu al staat te trappelen om er te gaan eten, zal nog even geduld moeten hebben. De werken beginnen pas in februari en er wordt verwacht dat het restaurant pas in 2019 de deuren zal kunnen openen.