'Heb nog niets aan publiek getoond en nu mag ik gewoon mijn ding doen'
Lichtfestival 2015 Foto: Frederiek Vande Velde

Het historisch centrum van Gent licht deze winter opnieuw op. De stad zal door het lichtfestival te zien zijn vanuit het Internationale Ruimtestation. Afgelopen weekend won Adriaan Debergh (25) de wedstrijd 'Bring Your Own Beamer’, waardoor hij zijn werk mag tonen op het festival.

Het Lichtfestival Gent wil een podium bieden aan aankomend talent. Adriaan Debergh (25) uit Ledeberg mag eind januari meespelen met de grote jongens en zijn audiovisueel kunstwerk tonen aan het publiek op het Gentse Lichtfestival.

‘Fantastisch’, zegt Debergh. ‘Ik heb nog nooit iets aan het publiek getoond en nu mag ik al meteen mijn ding doen voor een massa volk.’

Afgelopen weekend kwam hij met de beamer onder de arm naar de voormalige Gentse stadsbibliotheek om het op te nemen tegen negen andere aanstormende videokunstenaars. De kandidaten moesten een projectie ontwerpen op een driedimensionale boom. Een jury van experts koos hem tot winnaar van ‘Bring Your Own Beamer’.

Gentse skyline

De Gentse skyline vormt vijf dagen lang een energieneutraal canvas voor de lichtkunst, installaties en videomapping-skills van Belgische en internationale kunstenaars en designers. De vierde editie van het festival wordt aangepast, om de leefbaarheid van de stad te garanderen én om meer toeristen te kunnen ontvangen. De blikvanger voor deze editie is de fonkelende skyline met enkele iconische gebouwen langs het parcours: de Krook, de Boekentoren, de Sint-Niklaaskerk, de Stadshal, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.

Tijdens de vorige editie in 2015 kwamen 640 000 bezoekers naar het festival. In 2018 start het evenement een dag vroeger, en ook de route wordt aangepast. Naast het historisch centrum en het kunstenkwartier zal ook de industriële geschiedenis van Gent belicht worden.

Het festival start op woensdag 31 januari 2018 en eindigt op 4 februari 2018, vanaf 19 uur in plaats van 18 uur.