Wolfgang Schäuble, de voormalige minister van Financiën van Duitsland, is verkozen tot voorzitter van de Bundestag. 501 parlementsleden stemden voor, 173 tegen.

Na de verkiezingen was Wolfgang Schäuble (CDU), een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel, bereid om een stap opzij te zetten als minister van Financiën. Dat moest de moeilijke coalitiegesprekken vergemakkelijken.

De 75-jarige politicus staat bekend om zijn harde standpunten over begrotingsdiscipline en zijn rol in de eurocrisis. Als voorzitter van de Bundestag staat hij voor een nieuwe uitdaging. Voor het eerst in decennia zit ook een extreemrechtse partij in het parlement.

De AfD is bij de verkiezingen de derde grootste partij geworden. Verwacht wordt dat de toon van de debatten in de Bundestag zal veranderen. ‘Dat zorgt voor een fragmentering van onze debatten en stelt de democratische instellingen voor grote uitdagingen’, zei de nieuwe voorzitter.

Schäuble zit al een eeuwigheid in de Bundestag. Toen hij in 1972 voor het eerst verkozen werd, moest Helmut Schmidt nog bondskanselier worden. Hij is met voorsprong de meest ervaren politicus in en om Berlijn. Dat geeft hem een groot moreel gezag.

De AfD, dat 92 zetels heeft in de Bundestag, stemde alvast tegen Wolfgang Schäuble als voorzitter. In totaal kreeg de oud-minister 173 tegenstemmen en er waren 30 onthoudingen. Dat wil zeggen dat ook in andere partijen niet iedereen enthousiast is over Schäuble. 501 parlementsleden stemden voor.

Als de christendemocraten van Angela Merkel een regering kunnen vormen met de liberalen en de groenen dan wordt het AfD niet de grootste oppositiepartij. Die rol is dan weggelegd voor de sociaaldemocraten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig