Tijdlijn

Wat we al weten over ‘de Reus’

24 oktober 2017Eline Bergmans, JAZ

Chris(tiaan) B. uit Dendermonde was een van de eerste leden van de Groep Diane. Als zijn broer het bij het rechte eind heeft, was hij ook een lid van de Bende van Nijvel. Wat weten we zeker over hem?

Picture

Christiaan B. wordt geboren in Dendermonde op 6 april 1954. Hij heeft één jongere broer. 

Read more
Movie

Op school volgt hij eerst handel, daarna gaat hij naar de rijkswachtschool. B. begint zijn carrière bij de rijkswacht in 1972 en komt vrij snel bij Groep Diane terecht, het eliteteam ­met goedgetrainde, zwaargewapende manschappen. 

Read more
Picture

Zijn sociaal leven speelt zich af in Dendermonde. B. is ondervoorzitter van de Tijlvrienden, een carnavalsvereniging in Dendermonde ­genoemd naar hun stamkroeg Tijl aan de Grote Markt. Chris B. bekwaamt zich ook in verschillende gevechtssporten. 

Read more
Location

Na een schietincident in Zaventem moet B. Groep Diane verlaten. Hij zou tussen 1977 en 1979 lid zijn geweest van de eenheid. Chris B. gaat daarna aan de slag bij de rijkswachtbrigade van Aalst en verhuist later ook naar de Oost-Vlaamse stad.

Read more
Location

Uit het personeelsdossier van B. blijkt dat hij op 26 september 1985 was vrijgesteld van dienst wegens een blessure aan de voet. De dag erna vond een dubbele overval plaats op warenhuizen in Eigenbrakel en Overijse. Een getuige merkt op dat één van de daders Frans met een Vlaams accent sprak. Volgens de broer van B. zou B. vloeiend Frans spreken.

Read more
Location

In 1991 leert hij de Nederlandse Denise Vandyck kennen in café De Witte Hond in Dendermonde. In het najaar van 1992 trouwen ze, maar het huwelijk loopt al na enkele maanden op de klippen. Vandyck omschrijft hem als een dronkenlap die extreemrechts praat verkoopt. 

Read more
Movie

Marc Van Damme die Chris B. nog kent uit het carnavalsmilieu, herkent hem in 1998 op een robotfoto. Hij geeft de naam van zijn jeugdvriend door aan de speurders in een anoniem telefoontje. 

Movie

In 2000 wordt Chris B. verliefd op Nicole, die een café uitbaat op het Stationsplein in Aalst. In het begin van hun relatie zegt ze dat hij op een tekening van ‘de Reus’ lijkt. De rijkswachter zou woest hebben gereageerd. Als hun relatie na vier jaar op de klippen loopt, blijft B. alleen achter. 

Read more
Picture

Chris B. eindigt zijn carrière bij de politiezone Aalst waar hij regulier politiewerk doet, zoals de nummers van de marktkramers controleren. In 2011 gaat hij met pensioen

Read more
Picture

De gepensioneerde rijkswachter neemt een dakloze jongen in huis die er tot aan zijn dood blijft wonen. Hij drinkt steeds meer en de laatste twee jaar komt hij amper nog uit zijn zetel. 

Read more
Picture

Christiaan B. sterft op 14 mei 2015 op 61-jarige leeftijd. Zijn lichaam wordt gecremeerd in Sint-Niklaas. 

Read more