Officieel: Brussel opent volgende maand migrantenopvang in Haren
Transitmigranten in het Maximiliaanpark (archiefbeeld). Foto: put

De Stad Brussel heeft maandag op de gemeenteraad bevestigd dat het een opvangcentrum voor migranten zal huren van het gewest in Haren. Het centrum wordt vanaf 1 november tot 30 april ter beschikking gesteld van verschillende ngo’s die instaan voor het beheer en de winteropvang zullen verzorgen.

Het gebouw wordt gehuurd van CityDev, het vastgoedagentschap van het Brussels Gewest, en bevindt zich aan de Haachtsesteenweg in Haren waar eerder ook winteropvang van Samusocial georganiseerd werd.

Op 1 november gaat de huurperiode in, maar het is niet zeker of er meteen migranten kunnen opgevangen worden. De ngo’s Dokters van de Wereld en Plateforme Citoyenne de Soutien aux Réfugiés zullen het gebouw eerst nog leefbaar moeten maken. Er is elektriciteit en water in het gebouw, de kosten hiervoor zal de Stad Brussel samen met de huur op zich nemen.

‘Hopelijk komen er ook op andere plaatsen nog concrete acties, want wij hebben hier geen monopolie op’, stelt Brussels burgemeester Philippe Close. Het initiatief werd door verschillende gemeenteraadsleden positief onthaald, maar anderen onthielden zich dan weer vanwege enkele bedenkingen. Zo opperde oppositielid Bianca Debaets dat er geen overleg gepleegd is met de federale regering en duidt ze op het feit dat de transitmigranten in het Maximiliaanpark geen asiel willen aanvragen en bijgevolgd geen opvang en ondersteuning willen.