Ook een huisdier kan uw hart doen breken
Archiefbeeld van een Yorkshireterriër. Foto: pixabay

Een 61-jarige Amerikaanse vrouw is officieel de eerste patiënt met een gebroken hart door een overleden huisdier.

Wetenschappers zijn het er al even over eens dat er zoiets bestaat als een ‘gebrokenhartsyndroom’ - ook wel ‘takotsubo’ cardiomyopathie genoemd. Het lijkt op een hartaanval, maar is er daarom nog geen. Bij een hartinfarct ­horen verstopte kransslagaders, terwijl bij het gebrokenhartsyndroom de linker hartkamer tijdelijk slechter gaat pompen. Dat kan binnen de vierentwintig uur tot een hartstilstand leiden, als de hartspier er helemaal de brui aan geeft.

Wetenschappers van de universiteit van Harvard becijferden in 2016 dat nabestaanden het eerste etmaal na het overlijden van een geliefde, twintigmaal meer kans op een hartaanval hebben. Die geliefde kan ook een huisdier zijn, blijkt nu.

De 61-jarige Joanie Simpson werd vorig jaar opgenomen met hevige pijnen in de borststreek, vlak nadat haar 9-jarige Yorkshireterriër Meha was komen te gaan. Dokters konden gelukkig snel vaststellen dat het niet om een hartaanval ging. Maar wat was het dan wel?

Volgens de New England Journal of Medicine van deze week ging het om een gebroken hart. ‘Ik was echt ontroostbaar’, bevestigt de vrouw aan The Washington Post. ‘Het kwam heel, heel, heel hard aan.’

Het gaat om het voorlopig eerste gedocumenteerde geval van een gebroken hart door een huisdier. Maar wellicht kunnen veel baasjes zich in de zaak herkennen. Van België tot in het verre buitenland wordt immers al jaren gepleit om huisdieren als volwaardige gezinsleden met gevoelens te beschouwen.