Dronken buitenlander op de fiets moet meteen 1.260 euro boete betalen
archiefbeeld. Foto: BELGA

In Gent heeft de politie zaterdagochtend tijdens een controle een fietser die te veel gedronken had, een onmiddellijke inning van 1.260 euro doen betalen. ‘Aangezien het om iemand met een buitenlandse nationaliteit ging, moest die meteen betalen’, zegt de Gentse lokale politie.

De controle vond zaterdag tussen 05.30 en 08.00 uur plaats op het Sint-Annaplein in Gent. ‘Op een tijdstip dat sommigen slaapdronken naar de bakker sloffen, kruipen anderen beschonken achter het stuur van hun wagen. Er werden 136 bestuurders gecontroleerd, 14 (10 procent) hadden een glaasje te veel op. Er werden twee rijbewijzen ingetrokken voor 15 dagen’, meldt de lokale politie.

Ook drie fietsers bliezen positief. ‘Eén fietser blies zelfs een waarde van 2,18 promille. Aangezien het om iemand met een buitenlandse nationaliteit ging, moest die meteen de boete van 1.260 euro betalen. Ook fietsers die dronken achter het stuur kruipen, riskeren een boete en tijdelijke intrekking van het rijbewijs (of bij gebrek daaraan: de fiets)’, zegt de politie. De man betaalde de boete via de draagbare betaalterminal van de lokale politie.

Een bestuurder met een woonplaats of vaste verblijfplaats in België kan zo’n hoge boete niet voorgesteld krijgen. Vanaf een alcoholgehalte van 0,50 mg/l uitgeademde alveolaire lucht of 1,15 promille krijgt die geen onmiddellijke inning meer, maar handelt het parket de zaak later af of wordt de overtreder voor de rechtbank gedagvaard.