Belgische activiste in cel na verstoren dolfijnshow
De dierenrechtenactivisten stellen de jaarlijkse dolfijnenjacht in Taiji aan de kaak Foto: AP

Een dolfijnshow in een Japans dierenpark werd zondag verstoord toen twee dierenrechtenactivisten in het bad sprongen. De Nederlandse man en Belgische vrouw werden nadien gearresteerd.

De 32-jarige Petrus Johannes Martinus Janssen en de 23-jarige Kirsten De Kimpe zaten zondag in het publiek tijdens een show met dolfijnen in het dierenpark Adventure World in het Japanse Shirahama alvorens zelf in het water te duiken. Ze hadden een protestbord bij zich om de jaarlijkse dolfijnenjacht in Taiji aan de kaak te stellen.

Taiji, in de prefectuur Wakayama, raakte in 2009 wereldwijd bekend door de Oscarwinnende documentaire ‘The Cove’, waarin de omstreden praktijken worden toegelicht. Tijdens de jacht slaan vissers in hun boot met een hamer op metalen staven om de sonar van de dolfijnen te desoriënteren en hen zo in een inham te drijven. Sommige dolfijnen worden geselecteerd voor dolfinaria, terwijl de rest wordt afgeslacht.

Volgens Het Laatste Nieuws zit het koppel nog steeds in de cel. De Kimpe en Janssen zijn beiden lid van de Vegan Strike Group, een groep activisten die zich inzet voor meer dierenrechten. Zij hadden de actie ook aangekondigd op hun Facebook-pagina.