Tientallen vrouwen beschuldigen Amerikaans regisseur van grensoverschrijdend gedrag
Foto: Richard Shotwell/Invision/AP

In de nasleep van de Weinstein-affaire duiken nu ook gelijkaardige verhalen op van tientallen vrouwen die de Amerikaanse regisseur en scenarioschrijver James Toback beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag.

Na Harvey Weinstein ligt opnieuw een Hollywoodfiguur onder vuur voor grensoverschrijdend gedrag. The Los Angeles Times pakte zondag uit met een groot verhaal waarin tientallen vrouwen hun nare ervaringen met de 72-jarige regisseur en scenarioschrijver delen. De meesten doen dat onder hun eigen naam. De feiten gaan terug tot dertig jaar.

De vrouwen beschuldigen Toback er onder meer van om te masturberen in hun aanwezigheid, het stellen van ongepaste vragen, ongevraagd tegen hen aan te schurken en hen seksuele voorstellen te doen. Toback ging vaak op dezelfde manier te werk: hij sprak de vrouwen op straat aan, zei dat ze mogelijk in aanmerking kwamen om mee te spelen in zijn volgende film en nodigde hen daarna uit in zijn hotelkamer.

Het aantal vrouwen met gelijkaardige verhalen stijgt nog sinds de eerste berichten. Volgens de journalist van The Los Angeles Times werd hij intussen al gecontacteerd door 38 vrouwen. Drie van hen vertelden zondagavond ook hun verhaal in Nightly News op televisiezender NBC. Geen van de vrouwen zou de politie hebben gecontacteerd na de feiten.

‘Fysiek onmogelijk’

Toback ontkent alle beschuldigingen. Hij beweert deze vrouwen nooit te hebben ontmoet, en mocht dit wel het geval zijn, ‘dan was dat nooit langer dan vijf minuten’. Bovendien zouden de door vrouwen beschreven praktijken de afgelopen 22 jaar ‘fysiek onmogelijk’ zijn voor de regisseur, die medicatie neemt voor zijn hartconditie en diabetes heeft.

Tobacks scenario voor Bugsy werd in 1991 genomineerd voor een Oscar. Hij werkte drie keer samen met Robert Downey jr., onder meer voor Black and white en The pick-up artist. Zijn laatste film The private life of a modern woman met actrice Sienna Miller werd vorige maand voorgesteld op het filmfestival van Venetië.