Tesla wil fabriek bouwen in China
Foto: AFP

Volgens The Wall Street Journal is er een overeenkomst tussen de Amerikaanse constructeur van elektrische wagens Tesla en de Chinese overheid. Daardoor zou Tesla een fabriek kunnen neerplanten in een vrijhandelszone in Shanghai.

Op de Tesla’s die daar worden gebouwd, zou wel nog altijd een invoerheffing van 25 procent worden geheven. Maar Tesla verwacht dat het in China goedkoper zal kunnen produceren, waardoor het bedrijf van Elon Musk meer greep kan krijgen op de snel groeiende Chinese elektrischewagenmarkt.

Tesla zei eerder al dat het zijn plannen in China voor het einde van het jaar zal duidelijk maken.

China is nu al een belangrijke markt voor het Amerikaanse Tesla. Het boekt er 15 procent van zijn omzet. Dat zou volgend jaar stijgen tot bijna 20 procent.

Belangrijke markt

Op het gebied van oplaadbare batterijen staat China verder dan de VS en veel verder dan Europa. Bovendien heeft Peking beslist om de vebrandingsmotor vaarwel te zeggen. In de grootsteden mogen alleen nog maar elektrisch aangedreven bussen rijden.

Tegen 2025 mikt de Chinese overheid op een jaarlijkse verkoop van 7 miljoen elektrische voertuigen. Afgelopen jaar ging het om 351.000 auto’s. De overheid verplichtte vorige maand alle autobouwers in China om ook elektrische voertuigen te maken.