Herman Teirlinck-gebouw: nieuw kantoor voor 2.500 collega’s
Foto: Jobat.be
Sinds deze zomer in gebruik: het opvallende Herman Teirlinck-gebouw aan Tour & Taxis, de nieuwe werkplek van de Vlaamse overheid. Naar eigen zeggen het meest duurzame kantoorgebouw van het land. En bovendien helemaal ingericht volgens de principes van ‘Het Nieuwe Werken’. Ook de baas stelt er zijn bureau ter beschikking.

Van de zes grote gebouwen waar de Vlaamse overheid in Brussel over beschikte, vervangt Herman Teirlinck er twee. Met als bedoeling om uiteindelijk drie gebouwen over te houden, waaronder dit. “Per maand verhuizen we 600 collega’s. Tegen begin volgend jaar zullen 2.500 collega’s ingetrokken zijn”, vertelt Frank Geets, administrateur-generaal bij Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid.

Flexibel werken

Opvallend zijn de vele flexibele zitplekken: van bubbles om rustig te werken, stabureaus en brede tafels tot polyvalente vergaderruimtes. “We hebben geen eigen bureau meer, maar kiezen onze werkplek in functie van onze activiteit. Zo kan er ook aan de koffiebar in de binnenstraat op de gelijkvloerse verdieping gewerkt en vergaderd worden, of in een van de binnentuinen. Iedereen heeft een locker ter beschikking om ’s avonds zijn spullen op te bergen, en de kastruimte is beperkt tot drie lopende meter per persoon. Clean desk dus, wat betekent dat we op het vlak van digitalisering een serieuze inspanning hebben gedaan”, merkt Geets op. Zijn eigen bureau dient overigens als werk- en vergaderzaal die – als hij er zelf niet is – beschikbaar is voor meetings van anderen.

Is zo’n nieuw gebouw ook echt een verbetering? “Ik hoor van medewerkers dat ze het aangenaam vinden om hier te werken”, vertelt hij. “We hebben dan wel minder vierkante meter per persoon dan in het vorige gebouw en ook minder bureaus, maar er zijn meer alternatieve en diverse werkplekken waardoor je kan variëren”, stelt hij, waarbij hij benadrukt dat plaatsonafhankelijk werken, en dus ook telewerk, al goed ingeburgerd is bij de Vlaamse overheid.

>

>

>