Tim Wellens heeft eindzege in China zo goed als beet, Dylan Groenewegen wint voorlaatste etappe
Foto: Photo News

Dylan Groenewegen heeft de vijfde en voorlaatste etappe in de Ronde van Guangxi gewonnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo klopte na 212,2 km van Liuzhou naar Guilin in de sprint Fernando Gaviria (Quick Step Floors) en Magnus Cort Nielsen (Orica-Scott). Tim Wellens hield stand in de langste etappe van deze rittenkoers en is nu zo goed als zeker van de eindzege in China, de laatste Worldtour-koers van het seizoen.

De vijfde etappe bracht het peloton van Liuzhou naar Guilin over 212,2 km. Een lange etappe dus, met bovendien nog enkele verraderlijke hellingen in de finale.

Het duurde even voor de vlucht van de dag mocht vertrekken omdat Lotto-Soudal het koersbegin domineerde. Met succes, want Wellens verstevigde meteen zijn leidersplaats door twee bonificatieseconden mee te pikken aan de tussensprint waar hij tweede werd achter Danny van Poppel.

Na 60 kilometer geraakten Daniel Oss (BMC), William Clarke (Cannondale) en Fabricio Ferrari (Caja Rural) dan toch weg uit het peloton. De drie pakten een maximale voorsprong van 5’30”, waardoor Ferrari virtueel de rode leiderstrui van Tim Wellens overnam. In het peloton moest vooral Lotto-Soudal aan de bak van leider Tim Wellens. Toen ook Quick Step Floors en Movistar een handje kwamen toesteken, zakte de voorsprong echter snel.

In de laatste 60 kilometer wachtten echter nog drie klimmetjes en de voorsprong van de vlucht was toen al gezakt naar drie minuten, en dat was te weinig om stand te houden. Zeker omdat in het peloton het tempo meteen de hoogte werd ingejaagd.

Wellens pareert aanval

Op de laatste hindernis van de dag trok Nicolas Roche, derde in de stand, met Bauke Mollema, Wout Poels en Jesus Herrada in de aanval, maar Wellens pareerde perfect en sloot aan bij het kwartet. Het gevaar werd geneutraliseerd en het peloton, of wat daar nog van restte, keerde terug op de vijf.

Een uitgedund peloton van nog zo’n zeventig renners stevende af op de finish. Dylan Groenewegen won de sprint uiteindelijk voor Fernando Gaviria en Magnus Cort Nielsen. Na drie eerder zeges in deze rittenkoers bleek de Colombiaan van Quick Step Floors dus toch niet onklopbaar.

Voor Groenewegen is het zijn achtste overwinning van het seizoen, zijn tweede in de WorldTour na de slotrit in Parijs in de Tour de France. Voorts won hij twee ritten in de Ronde van Noorwegen (2.BC), één rit in de Ronde van Yorkshire (2.1), twee ritten in de Ster ZLM Toer (2.1) en een rit in de Ronde van Groot-Brittannië (2.BC).

Tosh Van der Sande werd tiende en eerste Belg, zijn ploegmaat en kopman Wellens kwam als zestiende over de streep en blijft leider.

De slotetappe in en rond Guilin (168,1 km) is er normaal weer één voor de sprinters (de vierde voor Gaviria of de tweede voor Groenewegen?) en dus lijkt de eindzege van Wellens binnen. in d estand heeft Wellens zes seconden voorsprong op Bauke Mollema en elf seconden op Nicolas Roche. Met Ben Hermans staat er overigens nog een tweede landgenoot in de top vijf.

Vier op een rij voor Wellens?

Tim Wellens (26) wordt zonder ongelukken morgen dus de allereerste winnaar van de Gree-Tour of Guangxi. “Dat zou betekenen dat ik voor het vierde jaar op rij een WorldTour-rittenkoers win. Zo veel doen er dat toch niet”, liet hij voor de start van de vijfde etappe al optekenen. “Komt de eindzege erbij, dan zit ik met ook nog een ritje in de BinckBank Tour immers toch aan drie WorldTour-zeges. Dat maakt heel veel goed. Met de Eneco Tour 2014 en 2015 en de Ronde van Polen van vorig jaar kan dit een vier op een rij zijn.”

Uitslag:

1. Dylan Groenewegen (Ned/TLJ) in 5u04:21 (gem.: 41,83 km/u)

2. Fernando Gaviria (Col/QST) op 0:00

3. Magnus Cort (Den/ORS) 0:00

4. Mike Teunissen (Ned/SUN) 0:00

5. Pierpaolo De Negri (Ita/NIP) 0:00

6. Roger Kluge (Dui/ORS) 0:00

7. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) 0:00

8. Wouter Wippert (Ned/CDT) 0:00

9. Rick Zabel (Dui/KAT) 0:00

10. Tosh Van der Sande (Bel/LTS)

Stand:

1. Tim Wellens (Bel/LTS) de 752,7 km in 17u13:19 (gem.: 43,70 km/u)

2. Bauke Mollema (Ned/TFS) op 0:06

3. Nicolas Roche (Ier/BMC) 0:11

4. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:14

5. Ben Hermans (Bel/BMC) 0:18

6. Matej Mohoric (Sln/UAD) 0:24

7. Wout Poels (Ned/SKY) 0:24

8. Silvan Dillier (Zwi/BMC) 0:29

9. Rein Taaramäe (Est/KAT) 0:29

10. Rémi Cavagna (Fra/QST) 0:31

(later meer)