Protest tegen metrostation Toots Thielemans
Foto: Belga

Het voorstel van Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) om de naam van premetrohalte Anneessens te veranderen naar Toots Thielemans, stuit op protest. Ecolo-gemeenteraadslid Zoubida Jellab noemt de beslissing ‘arbitrair’ en ‘unilateraal’.

‘We gaan François Anneessens opnieuw onthoofden. Toots Thielemans is zeker een groot artiest die het verdient zijn naam te geven aan een plaats of cultureel centrum’, schrijft de politica op haar Facebookpagina. ‘Maar ik ga niet akkoord met de naamsverandering van station Anneessens in Toots Thielemans.’

Frans Anneessens was een gildedeken in Brussel die op de Grote Markt onthoofd werd. Hij kreeg die straf wegens zijn betrokkenheid bij een volksoproer in de hoofdstad van de Oostenrijkse Nederlanden in de achttiende eeuw.

Minister Smet wil de naamsverandering na de renovatie van de premetrohalte doorvoeren. Jazzlegende Toots Thielemans werd immers op een steenworp van het station in de Marollen geboren.

‘Dit is een unilaterale en arbitraire beslissing’, zegt Jellab in de Franstalige krant La Capitale. ‘Bovendien verwijst de naam, net zoals Brouckère en Rogier, naar het plein waar het station aan ligt. De naamsverandering zal alleen voor verwarring zorgen.’

Lokale critici zijn er niet over te spreken dat hun mening over het voorstel niet gevraagd werd. En ook buurtbewoners reageren niet erg enthousiast. Zij zien er vooral een politieke stunt in. Een onnodig dure stunt bovendien.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig