Ook Italianen willen meer autonomie
Partijleider van de Lega Nord, Matteo Salvini Foto: EPA-EFE

De inwoners van Veneto en Lombardije, in het welvarende noorden van Italië, konden tot gisteravond laat stemmen voor meer autonomie, in een niet-bindend referendum. Een grote meerderheid stemde voor meer autonomie.

Terwijl de politieke spanningen oplopen tussen Barcelona en Madrid over onafhankelijkheid of meer zelfbeschikking, trokken in Noord-Italië de inwoners van de welvarende regio’s Veneto en Lombardije gisteren naar de stembus voor meer autonomie.

Ze willen vooral dat ze meer zelf willen beslissen over wat er met hun belastinggeld gebeurt. Onafhankelijkheid van de centrale staat willen ze niet. In tegenstelling tot in Catalonië waren de referenda bovendien legaal.

In Lombardije, met het economisch belangrijke Milaan, haalde het ja-kamp 95,3 procent van de stemmen, zo deelde de regio zondagnacht mee. De opkomst bedroeg ongeveer 39 procent.

In Veneto, met de steden Venetië en Verona, sprak 98,1 procent zich uit voor meer autonomie, deelde de regio mee na de telling van de stemmen. De opkomst bedroeg er ongeveer 57 procent. ‘Doel bereikt. Voor ons Veneto begint een nieuw verhaal’, zei de president van de regio, Luca Zaia.

Lega Nord

De gouverneurs van de regio’s rond Venetië en Milaan behoren tot de Lega Nord, een partij die ontstond met als centraal agendapunt de afscheiding van Noord-Italië, maar die nu ijvert voor meer financiële autonomie van wat zij percipieert als het geld verspillende Rome.

Roberto Maroni, het kopstuk van de Lega en gouverneur van Lombardije, kon dezer dagen niet genoeg benadrukken hoe sterk de situatie van Noord-Italië verschilt van die in Catalonië. De Italiaanse regio’s kunnen op elk moment met de centrale regering in Rome onderhandelen over meer regionale autonomie.

‘Ik heb de belangrijke opdracht om het historische mandaat om te zetten dat miljoenen mensen in Lombardije me gegeven hebben, om echte autonomie te verkrijgen’, zei Maroni.

Critici van de Lega zeggen dat het referendum een dure en overbodige publiciteitsstunt is, maar de gouverneurs willen met een sterk mandaat van de kiezer met Rome gaan onderhandelen. Daarom is de opkomst belangrijk. Er kon gisteravond tot elf uur worden gestemd. In de vooravond had 30 procent gestemd in Lombardije en 50,1 procent in Veneto.