Vrouwen zijn baas in Noorwegen
Van links naar rechts: premier Erna Solberg, Marit Berger Røsland, Frank Bakke-Jensen en Ine Eriksen Søreide. Foto: REUTERS

De Noorse premier Erna Solberg, die met haar conservatieve partij Hoyre de verkiezingen van 11 september won, heeft eind deze week haar kabinet herschikt. De belangrijkste portefeuilles – premier, Buitenlandse Zaken en Economie en Financiën – zijn nu in handen van vrouwen.

Ontslagnemend minister van Defensie Ine Eriksen Søreide werd vrijdag benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. De 41-jarige Søreide neemt over van Børge Brende, die zijn portefeuille overliet om voorzitter van het World Economic Forum (WEF) te worden. Ze wordt zo het eerste vrouwelijke hoofd van de diplomatie in Noorwegen.

Behalve Erna Solberg, die haar tweede termijn als premier heeft aangevangen, behoort ook minister van Economie en Financiën Siv Jensen tot het trio van vrouwen dat volgens de media de ‘zwaarste ministerposten’ bekleedt.

‘We zijn niet het eerste land in de wereld met zo’n constellatie’, merkte Solberg op. De Filipijnen, Zwitserland en Liberia gaven eerder al het goede voorbeeld. ‘Maar het is wel een belangrijke bladzijde in de Noorse geschiedenis.’

Er was ook goed nieuws voor een man: Frank Bakke-Jensen neemt de post van Defensie over. Zijn vorige bevoegdheid, Europese Zaken, schuift door naar nieuwkomer Marit Berger Røsland. Jawel, ook een vrouw.

Volgens de Noorse media is de kans groot dat het kabinet nog voor het einde van het jaar opnieuw wordt omgegooid, indien de liberale partij zou beslissen om de minderheidscoalitie van de conservatieven en de rechts-populistische Vooruitgangspartij in het parlement te vervoegen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig